Hlavní obsah

Farmáři v ČR chovají jeleny na maso

Právo, Jan Rychetský

Gurmáni mohou jásat: v Česku se stále více rozmáhá chov jelení zvěře na farmách. Je totiž nenáročný, zvěřina má nízký obsah tuku, takže se dostává do módy. Jeleni ale podle zákona mohou být zastřeleni pouze se souhlasem veterinářů, se kterým si farmáři často nedělají starosti.

Článek

Samotný odstřel zvěře totiž musí povolit veterináři a ti někdy dělají potíže. Speciální jatka přitom neexistují. Často proto probíhají porážky načerno.

Výjimečné zastřelení jelenovitého zvířete ve farmovém chovu v hospodářství může krajská veterinární správa povolit jen ve zvlášť odůvodněném případě. Tak zní paragraf nového veterinárního zákona.

Český zákon raritou v Unii

"Je to dlouhodobě diskriminační, ale přehlasovala nás silná myslivecká lobby. Myslivci se třeba bojí, že by farmáři lákali k odstřelům zahraniční turisty a konkurovali jim," prohlásil místopředseda zemědělského výboru parlamentu Jaroslav Pešán.

"Ve většině evropských států se farmová zvěř podle zákona poráží odstřelem kulovnicí. Takže překážka v českém zákoně je rarita. Jelenovitá zvěř je zvláštní. Zůstala v ní určitá plachost. Zvířata jsou při odchytu a převozu na jatka stresována. Navíc taková jatka u nás neexistují. Odstřel jateční pistolí také není dvakrát bezpečný," vysvětlil prezident Asociace farmových chovů jelenovitých ČR Václav Pařízek.

Zůstává vlastně jen na vůli veterináře v příslušném kraji, zda odstřel na farmě povolí, nebo ne.

V záporném případě musí hospodář převézt zvířata na jatka, aby je tam porazili jako krávy nebo prasata. Tedy ve fixační kleci a jateční pistolí, což je ale téměř nemožné. I podle veterináře Jiřího Krumla je odstřel kulovnicí už na farmě nejlepší variantou a náš zákon by se v tom měl sladit s Evropskou unií.

Vzorová porážka

Odborníci na experimentální farmě výzkumného ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi ukázali, jak by měla ideální porážka jelena probíhat. Zvířatům v jedné ohradě nasypali na zem pět hromádek zrní. Když jeleni začali žrát, porážející si z nedalekého posedu vyhlédl jednoho a kulovnicí jej skolil, zrovna když skláněl hlavu k žrádlu. Do nádoby sebrali krev a mrtvé zvíře odvezli na blízká jatka ke stáhnutí z kůže a rozporcování. Vše bylo povoleno veterinářem.

Hospodář Petr Kachyňa z farmy firmy Ekostyl na Třebíčsku popisuje: "Jsou s tím stále problémy a zákonné porážky jsou nákladné. Okolní jatka to dělat nechtějí. Je to pro ně neefektivní, protože před porážkou třeba tří daňků musí celou místnost vyčistit." Podobné potíže popisuje i Jaroslav Jedlička, jenž se stará zhruba o sto daňků na farmě nedaleko Chrudimi. Stěžuje si, že myslivci mají lehčí pravidla.

Nejčastěji se vysoká poráží ve druhém roce života. Jde o nenáročná zvířata. Jejich maso obsahuje velmi málo tuku a cholesterolu stejně jako klokaní nebo pštrosí. Za kilo tohoto masa se platí podle kvality od 50 do 300 korun. Jedním z největších vývozců zvěřiny je Nový Zéland, kde na farmách chovají až tři milióny zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám