Hlavní obsah

TV: Soudci chtějí, aby Brožová stáhla žaloby proti svému odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třetina soudců Nejvyššího soudu v Brně vyzvala jeho dosavadní předsedkyni Ivu Brožovou, aby vzala zpět své žaloby proti rozhodnutí prezidenta Václava Klause odvolat ji z funkce. Informovaly o tom ve čtvrtek Česká televize a televize Nova.

Článek

Brožová, kterou Klaus odvolal před měsícem, se ale obrátila se stížností na správní a Ústavní soud. V předsednickém křesle tak zůstává do doby, než obě instituce rozhodnou. Výzvu soudců ke stažení žalob Brožová odmítá.

Text, který podepsalo 23 z celkem 62 soudců Nejvyššího soudu, předsedkyni Brožovou vyzývá, aby ukončila všechny své spory s prezidentem republiky a jinými ústavními činiteli. Petici podpořil i současný místopředseda soudu Pavel Kučera.

Brožová se brání nejen proti svému odvolání, ale napadá i následné jmenování exministra spravedlnosti Jaroslava Bureše soudcem Nejvyššího soudu. O Burešovi se mluví jako o nástupci Brožové ve funkci předsedy soudu.

"Nehodlám tyto žaloby vzít zpět v zásadě proto, že skutečně celou tuto otázku považuji za věc principu, a to principu soudcovské nezávislosti," řekla ČT Brožová. "Bojuje sama za sebe," komentoval její postup Kučera.

"Poslední kapkou" pro některé soudce bylo podle ČT středeční rozhodnutí Brožové nezařadit již jmenovaného soudce Bureše do žádného z pracovních senátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám