Hlavní obsah

Hory: jak roztočit peníze

Právo, Monika Ginterová

Hory v ČR konečně ožívají. V lyžařských střediscích se budují nové lanovky, upravované sjezdovky, apartmánové byty. Více se dosněžuje. Horší je to stále se službami. Právě v nich jsou dosud nevyužité podnikatelské příležitosti. Více o tom, co v lyžařských střediscích láká, kde to naopak drhne a dobré nápady, jak rozhýbat tržby najdete v pondělním Právu, příloze Firma.

Článek

Ubytování se sice zlepšilo a rozrostlo, přesto v řadě oblastí scházejí rodinné penzióny a v některých zařízeních se projevují závažné nedostatky, ať už jde o vybavení či ochotu personálu. Obzvlášť rodinné penzióny jsou velmi žádané. Přesto mnozí z těch, kteří disponují vhodnými prostory, mají obavy investovat, nechce se jim riskovat a jsou příliš konzervativní. To a mnoho dalšího zjistili reportéři Práva.

Chybějí malé obchůdky nebo lékárna, bankomaty, cukrárny, pekárny. Rezervy jsou v doplňkových aktivitách, zvláště v případě špatného počasí. Návštěvníci se nezřídka ptají po aquaparku či alespoň bazénu, sauně, bowlingu - a to bez ohledu na roční období. Některá střediska mají co dohánět ve stravování a úrovní sociálního zázemí. V mnoha případech drhne organizace skibusové dopravy. Chybějí kvalitní silnice a hraniční přechody, někde dosud vládne pasivita místních.

Apartmány v Krkonoších či na Šumavě

Z celkového pohledu se poptávka po našich horách rok od roku zvyšuje. Potvrdili nám to provozovatelé lyžařských středisek z více než desítky významných zimních oblastí. Zároveň se v Krkonoších či kolem Železné Rudy na Šumavě stavějí o sto šest apartmánové byty. Ty jsou často pro kupce ideální možností, jak dobře investovat peníze. Jsou zde i výjimky, například Jeseníky, kde si stěžují na pokles návštěvnosti a tržeb až o 60 procent, ale to je způsobeno právě nedostatečnými službami.

Zlepšuje se bezpečnost lyžařů, neboť tam, kde to jde, se sjezdovky rozšiřují. Bývají buď částečně, někde i kompletně zasněžované, což zimní sezónu výrazně prodlužuje. Menší skiareály hlásí v posledních letech větší obsazenost. Nejenže tamní služby dosahují srovnatelné úrovně větších středisek, jejich majitelé se navíc drží rozumných cen. Tím vycházejí vstříc zejména domácím lyžařům a rodinám s dětmi.

Podnikatelé si mnohdy ztěžují život i sami sobě - svou neochotou spolupracovat mezi sebou. Podle starosty Loučné nad Desnou Pavla Martínka bez společného postupu však kvalitní služby nebudou. Míní, že to je důvod, proč lidé místo Jeseníků dávají přednost alpským střediskům. V tomto ohledu se jako jeden z prvních u nás vzchopil Špindlerův Mlýn. Díky společné aktivitě několika podnikatelů zde vyrostl aquapark a do města se nyní daří nalákat turisty i přes tradičně slabší léto.

Reklama

Výběr článků

Načítám