Hlavní obsah

Paroubek chce závazné hlasování ČSSD o gayích

Právo, Petr Janiš
PRAHA

Premiér a celostátní lídr ČSSD Jiří Paroubek bude žádat poslance nejsilnější vládní strany, aby v úterý 7. března jednotně hlasovali proti prezidentově vetu zákona o registrovaném partnerství. "Udělám pro to všechno v rámci vlastního klubu," řekl Právu premiér. Paroubka k požadavku na závazek hlasovat proti prezidentovi vede propad preferencí jeho strany.

Článek

"I s ohledem na průzkum se ukazuje, že strana musí přistupovat k akcím naprosto sevřeně," uvedl Paroubek, podle něhož mají krajské organizace ČSSD ještě debatovat s těmi poslanci, kteří zvažují zákon nepodpořit.

Paroubek tedy měnil názor proti tomu, co uvedl při jednání poslaneckého klubu minulé úterý. "Pokud bude politická vůle, že vypadnou jenom jeden nebo dva hlasy, nevidím žádný důvod, aby bylo přijato nějaké závazné hlasování," řekl tehdy Paroubek. Nyní na přímou otázku, zda by si přál, aby si poslanci nařídili na klubu závazné hlasování proti vetu, odpověděl: "Myslím, že to je nepochybné."

V úterý večer premiér zástupcům Gay iniciativy v ČR, s nimiž se setkal, podle vládní mluvčí Lucie Orgoníkové "sdělil, že věří v zisk 101 hlasů v Poslanecké sněmovně tak, aby bylo přehlasováno nesmyslné veto prezidenta republiky".

Ovlivní poslance spor o adopce?

Zástupci homosexuálů Paroubka seznámili i se svými obavami, že by veto Václava Klause mohlo otevřít "Pandořinu skříňku" s radikálními reakcemi. "Reakce odpůrců zákona vycházely nejčastěji od extremistických skupin nebo konzervativně smýšlejících občanů, kteří často velmi agresívně zaútočili na jinakost gayů a lesbiček," sdělil ČTK předseda iniciativy Jiří Hromada.

Gay iniciativa vyzvala poslance, aby při rozhodování vzali v potaz průzkumy veřejného mínění. Přijetí zákona loni v říjnu podpořilo 62 procent lidí.

Poslankyně ČSSD Eva Nováková již dříve oznámila, že z náboženských důvodů pro registrované partnerství ruku zvednout nemůže. Poslanec ČSSD Petr Ibl, který se v prosinci zdržel, ve středu Právu neřekl, jak bude hlasovat: "Nechte to na mně, nějak to zvládnu."

Ibla prý negativně neovlivní postoj Strany zelených, která navrhuje možnost homosexuálních párů adoptovat vlastní, biologické děti jednoho z partnerů, které by žily ve společné domácnosti. Možnost jakékoli adopce však vetovaný zákon nepřipouští. "Je to natolik citlivé téma, které by nemělo být ovlivněno tím, že některá politická strana říká ano a jiná ne. Myslím, že každý z poslanců, který má nějaké výhrady, se rozhoduje sám," uvedl Ibl.

Zahradil: Je to nůž do zad

Jaký je postoj zelených, potvrdil Právu jejich šéf Martin Bursík. "Chceme, aby v tom zákonu bylo, že když má biologický rodič homosexuálního partnera či partnerku, který např. zemře, nešlo dítě do děcáku. Jednoduše by si ho mohl osvojit ten partner nebo partnerka," vysvětlil Bursík.

Předseda europoslanců ODS Jan Zahradil však soudí, že zelení tímto postojem zasadili zákonu nůž do zad. "Odpůrci zákona používají přesně tuto argumentaci k tomu, aby zákon takříkajíc poslali pod vodu. Jestliže nějaký politik - a to zcela zjevně z předvolebních důvodů, aby se zviditelnil - začne tento problém adopce otevírat, dělá zákonu tu nejlepší službu", aby neprošel," řekl Zahradil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám