Hlavní obsah

Kvůli problémům v NBÚ přijede do ČR bezpečnostní ředitel NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do České republiky přijede ve čtvrtek na dvoudenní návštěvu bezpečnostní ředitel Severoatlantické aliance Thomas McKeever. Jedním z hlavních bodů jeho programu bude jednání o situaci v Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ), z jehož vedení kvůli podezření ze styků s obviněnými lidmi nedávno odstoupil ředitel Jan Mareš.

Článek

"Bude se zajímat, zda nedošlo k narušení informačního toku mezi centrálou NATO a NBÚ a zda nedošlo k úniku informací," řekl ministr vnitra františek Bublan. Z jednání by podle něj mělo vyplynout, zda aféry na bezpečnostním úřadě neohrozily vztahy Česka a aliance. Ministr ale zároveň dodal, že McKeeverova návštěva se plánovala již od podzimu a s Marešovou rezignací tak přímo nesouvisí.

Bezpečnostní šéf NATO se sejde s náměstkyní NBÚ Zdeňkou Jůzlovou, která úřad nyní vede, a také s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD).

Předseda vlády na schůzce neočekává žádnou "zdrcující kritiku" kvůli situaci v bezpečnostním úřadě. "Jestli budou nějaké výhrady, tak jsem připraven se z nich poučit," uvedl Paroubek. Dodal, že nedávná kontrola Bezpečnostní informační služby (BIS) nezjistila pochybení v hlavní činnosti úřadu, a tou je provádění bezpečnostních prověrek. Hodně bude podle něj záležet i na novém šéfovi NBÚ, kterého dosud nevybral. Pochválil přitom Jůzlovou, která si podle něj zatím vede "velmi dobře".

Mareš počátkem února odstoupil kvůli zveřejněným policejním odposlechům, v nichž hovoří s mužem, považovaným za hlavního aktéra skupiny kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky. Policie jeho členy podezírá ze zmanipulování řady konkurzů. Mareš spojení s podezřelou skupinou popírá. Již před tím obvinila policie z korupce bývalého sekčního šéfa NBÚ Vladimíra Šišu.

Reklama

Výběr článků

Načítám