Hlavní obsah

V ODS vzniká nový krizový scénář

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

Úvahy občanských demokratů pro případ, že by ve volbách získala většinu levice, mají konkrétnější podobu. Funkční období vlády by trvalo jen krátce do předčasných voleb, v kabinetu by nezasedly stranické špičky a koalice by měla jediný významný úkol - ústavní změnu volebního systému na většinový. Tyto priority pro krajní řešení v pondělí Právu uvedl šéf europoslanců a člen nejužšího vedení ODS Jan Zahradil.

Článek

Pokud by podle něj voliči namíchali karty tak, že by jedinou demokratickou vládou byla velká koalice, fungoval by podle Zahradila takový kabinet třeba jen na několik měsíců.

"Já bych určitě neprosazoval, aby takové řešení bylo na celé čtyři roky a aby to byla plnohodnotná vláda. Já myslím, že taková vláda může být pouze dočasným časově i věcně omezeným mandátem."

"S premiérem na férovku"

V tom případě Zahradil předpokládá, "že by jedním z hlavních bodů takové vlády byla dohoda na ústavní změně volebního systému, aby se už konečně vyloučily patové situace". Zahradil připomněl, že pat po volbách nastával už od devadesátých let, takže je dostatek důkazů na to, aby se o změně volebního systému začalo uvažovat, a aby si to ODS a ČSSD "slovy premiéra Paroubka mohly rozdat na férovku".

Do podobné vlády by podle Zahradilových představ občanští demokraté poslali lidi sobě blízké, "ale ne první politickou ligu". Sám by podle svých slov v podobné vládě zasednout nemohl, protože by neviděl možnost prosazovat zahraniční politiku, za kterou by se ODS byla ochotna postavit.

Právě pro takový případ by podle stínového ministra zahraničí Zahradila mohli občanští demokraté na post šéfa diplomacie nominovat Alexandra Vondru, bývalého velvyslance v USA a někdejšího spolupracovníka Václava Havla. O tom se už delší dobu hovoří jako o alternativním kandidátu ODS. Zahradil nicméně věří, že nic podobného jako velká koalice nenastane.

Jen osobní představy

Podle svých slov vycházejí tyto úvahy z jeho osobních představ a ODS v tomto smyslu nemá připravenu oficiální strategii. Změny ústavy, zejména dohoda o většinovém volebním systému - který by zvýhodnil nejsilnější strany - byly jednou z hlavních součástí opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS z roku 1998. Tyto strany v průběhu menšinového vládnutí soc. dem. schválily novelu volebního zákona, který sice zachovával poměrný systém, ale vnášel do něj výrazné většinové prvky. Zákon později z Havlova podnětu narazil u Ústavního soudu, který jeho část zrušil.

Úvahy o velké koalici coby krajní řešení v minulosti připustil i stranický šéf Mirek Topolánek. V poslední době však tvrdí, že soc. dem. je beztak dohodnuta s komunisty, a že velká koalice tedy nepřipadá v úvahu.

Volební lídr soc. dem., premiér Jiří Paroubek, dal opakovaně ODS podmínky, podle nichž by společná vláda mohla vzniknout jen za předpokladu, že budou občanští demokraté proevropští a budou hájit koncept sociálního státu.

Podle některých občanských demokratů by velkou koalici přivítal prezident Václav Klaus, protože by v takovém případě byla možná dohoda při příští volbě hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám