Hlavní obsah

Klaus na internetu popírá výroky tisku

Novinky, Pavel Orálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus má kromě oficiálních stránek Hradu i vlastní web www.klaus.cz. Hlava státu v něm pod názvem "Co Klaus neřekl" polemizuje s komentáři novinářů, či opravuje chybné výroky sedmé velmoci.

Článek

Klaus například kritizoval Mladou frontu Dnes (MfD) za titulky, které vyjadřovaly prezidentův odpor k zákonu o registrovaném partnerství. Deník otiskl titulky "Klaus: Zákon o gayích je tragickým omylem" a "Klaus: Gayové nemají mít výsady".

"Prohlašuji, že jde nikoli o citaci mých slov, ale o manipulaci. Nikdy jsem v rozhovoru pro MfD slovo gay nevyslovil a všichni z mého okolí či moji přátelé potvrdí, že tento výrok jsem nepoužil nejen v jakémkoli veřejném vystoupení, ale dokonce jsem ho nikdy nepoužil ani soukromě," hřímal na svém webu Klaus.

Podle prezidenta slovo gay není součástí jeho slovníku. MfD tedy podle Klause jeho "postoje zkreslila a karikovala a zavedla tím debatu úplně jinam".

Faul je, když ho rozhodčí zapíská

Klaus se pustil i do komentátora Práva Jiřího Hanáka, který poukazoval na tvrzení bývalého blízkého Klausova spolupracovníka Tomáše Ježka. Bývalý ministr Ježek ve svých memoárech vzpomínal na Klausovu reakci v roce 1986, kdy nynější prezident byl v Prognostickém ústavu jedním z mála, kdo neodsoudil ruku argentinského fotbalisty Diego Maradony. Podle Klause je faul, když ho pískne rozhodčí.

"Pan Hanák z toho dedukuje, že hlásám, že máme usilovat o úspěch za každou cenu a jděte do háje s pravidly a se slušností," napsal Klaus. "Vychytrálkům typu pana Hanáka bych řekl, že nejvíce ze všeho nesnáším falešné moralisty," vzkázal po internetu Klaus. Podle něj není správné, když se teatrálně někdo přizná k chybě, navzdory tomu, že rozhodčí původně posoudil situaci jinak.

Muž, jenž považuje za příznak levičáctví například džínovou bundu, si vzal na mušku i karikaturistu Vladimíra Renčína, kterého si prý velmi váží. Klause mrzel Renčínův vtip: "Za komoušů platívalo, že kdo má moc, má i peníze. Teď platí, že kdo má peníze, má i moc."

"Oba systémy se tím symetrizují, staví se na jednu úroveň a - byť nepřímo - se oba kritizují. Tuto symetrizaci nemohu přijmout, protože si myslím, že jeden ten systém je špatný a druhý dobrý," vysvětlil důvody své polemiky s Renčínem Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Na internetu bloguje i Škromach

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) je dalším z plejády politiků, kteří na internetu neváhají zveřejnit své komentáře...

Výběr článků

Načítám