Hlavní obsah

Fakultní nemocnice dluží dvě miliardy, Rath je chce oddlužit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba dvě miliardy korun dluží fakultní nemocnice, které jsou řízené přímo ministerstvem zdravotnictví. Ministr David Rath by je rád oddlužil, a to ještě do voleb, které se budou konat v červnu. Jeho úřad však na to nemá.

Článek

Ke smazání dluhu tak potřebuje pomoc premiéra a ministra financí. Vyplynulo to z dnešního Rathova vyjádření v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) však chce, aby Rath aspoň miliardu našel ve svém úřadu. "Budeme o tom jednat v pondělí ráno. Minimálně polovinu prostředků musí najít v rozpočtu ministerstva zdravotnictví," řekl Sobotka ČTK.

Velcí distributoři odmítají přitom dál dodávat léky třem nejzadluženějším fakultním nemocnicím - Thomayerově nemocnici, Bulovce a brněnské "svaté Anně".

Ředitel Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) Pavel Suchý v pořadu ČT řekl, že pokud dostanou firmy peníze, samozřejmě začnou medikamenty opět dodávat. Rathovy úvahy o dvoumiliardovém oddlužení nechtěl příliš komentovat. Takových slibů už podle něj distributoři slyšeli mnoho a nic z toho nakonec nebylo. "Toto jsou jen sliby a toto nejsou peníze," prohlásil.

Rath uvedl, že ministerstvo nezřizuje jen fakultní nemocnice, ale i další zdravotnická zařízení, jako jsou třeba některé psychiatrické léčebny a léčebny dlouhodobě nemocných. Pokud ale jde o fakultní nemocnice, dluh se podle něj pohybuje někde kolem dvou miliard. V pondělí by prý měl mít na stole přesná čísla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám