Hlavní obsah

Tisíce důstojníků si nechaly snížit kvůli kariéře hodnost

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě v roce 2001, kdy se zdálo, že budoucnost armády bude záviset na profesionálních vojácích, bylo v českých ozbrojených silách více generálů a důstojníků (12 tisíc) než poddůstojnického sboru (10 tisíc).

Článek

V posledních letech si ale tisíce  vojáků z povolání nechaly snížit hodnosti, aby armáda ušetřila, a oni si tím zachránili kariéru. Dříve se na vojně říkalo, že tam je hodně náčelníků, málo indiánů. Dnes už se poměr mezi vojáky a jejich veliteli obrátil. K 1. lednu 2006 bylo vyšších důstojníků 7320 a poddůstojníků 16 510.

Je potřeba více poddůstojníků

Armáda se začala zmenšovat, rušila posádky, a tím pádem propouštěla. Zároveň ale potřebovala více poddůstojníků, kteří by nahradili vojáky základní služby.

Vojenští personalisté přišli na elegantní možnost a nabídli nepotřebným, že si mohou dobrovolně snížit hodnost. Týkalo se to hlavně velitelů, kteří neabsolvovali vysokou školu a měli svou hodnost výjimečně.

"Zaváděl se nový systém a v systému musí být pořádek. Takže když neměli vzdělání, měli možnost odchodu nebo mohli zůstat se sníženou hodností," řekl Právu ředitel personální sekce ministerstva obrany generál Vladimír Lavička.

Dodal, že za poslední tři roky to učinilo 3500 důstojníků. Většina z nich tak spadla o jednu až dvě frčky níž, někteří i o víc.

Tak třeba Karel Pour z Roudnice nad Labem, který sloužil na zabezpečovací základně ministerstva obrany jako operační důstojník v hodnosti nadporučíka, byl v roce 2004 postaven před dilema - buď odejít, nebo si snížit hodnost o čtyři stupně na praporčíka.

"Nabídli mi i stejnou hodnost u čestné stráže, ale já chtěl zůstat u toho, co jsem dělal," uvedl Pour, který je u armády již 21 let. Přestože degradaci nebere tragicky, v životě ji pocítil. "Když vás lidé znali jako důstojníka a pak vás vidí s nižší hodností, vypadá to přece jen divně," poznamenal voják.

Podle něj se řada bývalých důstojníků se ztrátou hodnosti vyrovnat nedokázala a raději odešla. Těch, kteří snížení hodnosti přijali, však bylo víc. Ačkoli se Pour propadl o čtyři patra níž, finančně to příliš nepocítil. Podle ředitele Lavičky příplatky za hodnosti nejsou podstatnou částí platu. "My máme dvoustovkové skoky za hvězdy, takže to nebylo příliš drastické," uvedl.

Podle šéfa armádních personalistů se největší vlna snižování hodností již přehnala, poměry mezi důstojníky a poddůstojníky ještě ale nejsou definitivní. V roce 2010 by mělo být důstojníků a generálů jen 15 až 25 procent, praporčíků až 25 procent a poddůstojníků až 60 procent.

Loni 15 000 zájemců

Současné snížení hodnosti podle Lavičky vůbec neznamená konec kariéry vojáků. Další jejich postup závisí na tom, jak budou soutěživí a jak budou plnit zadané úkoly.

Kromě vojáků se sníženými hodnostmi armáda své poddůstojnické stavy doplňuje z nováčků. Loni jich podepsalo kontrakt 2500. Zájem byl veliký. O službu ve vojsku se přihlásilo 15 tisíc mužů a žen.

Celých 70 procent z nich však musela armáda - ačkoli změkčila své podmínky - odmítnout pro zdravotní, fyzickou a psychickou nedostatečnost. Přesto se nepodařilo do konce roku najmout asi 200 specialistů - hlavně strojníků, jeřábníků a řidičů těžké a speciální techniky.

Hlavním lákadlem je podle Lavičky poměrně slušný výdělek a nemalou roli hraje i jistota státní služby. V armádě je nyní průměrný plat okolo 25 tisíc korun hrubého, vojáci dostávají navíc přídavek na bydlení ve výši až 10 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám