Hlavní obsah

Ledy na Bečvě se odpoledne hnuly

Ledové bariéry na východě republiky se v noci z úterý na středu posunuly do Lipníku nad Bečvou. V odpoledních hodinách se však ledové bariéry uvolnily. Město chystalo odstřel ledu, nakoenc ale pyrotechnici vyjeli zbytečně. Problémy jsou ale i na dolním toku řeky Moravy v Tvrdonicích na Břeclavsku a v nedaleké Strážnici.

Článek

"V současné době se situace na Bečvě uklidnila, koryto je volné a ledové kry odplouvají níže po toku," sdělil Novinkám mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.  "Olomoucký kraj zůstává ve spojení s obcemi, které společně s Povodím Moravy řeší drobnější problémy s ledovými bariérami na svých tocích," dodal mluvčí.

Kritická byla dopoledne situace v Lipníku nad Bečvou. Vzestup hladiny v Lipníku nad Bečvou se strachem sledovali zejména obyvatelé ulice Na Bečvě, která utrpěla největší škody při povodních v roce 1997. Tentokrát zde připomínaly bazény jen některé zahrádky.

"Tolik ledu na Bečvě nepamatuji za celých třicet let, co tady bydlím. Doufám jen že se nebude opakovat to, co jsme už jednou zažili. Myslím, že při rozbíjení ledu se mělo postupovat od dolního toku a ne odshora. V noci se všechno, co připlavalo od Hranic, nahromadilo u nás," řekl Právu šedesátiletý Miloslav Letko, který měl před devíti lety ve svém domku více než metr vody.

Podle starosty Lipníku nad Bečvou Miloslava Přikryla v noci Bečva zaplavila pole před Novými Dvory. Ráno také město s hasiči řešilo s obyvateli některé zaplavené sklepy domů. "Nikoho jsme však evakuovat nemuseli," řekl starosta.

Kromě pyrotechniků pomáhá i armáda

Ve středu dopoledne byla svízelná situace v Oseku nad Bečvou na Přerovsku. "Nahrnuly se tam ledové kry, které vytvořily zátaras a voda protéká přes ně," sdělila Novinkám Bednarčíková. "Na místo byla povolána armáda, ale zátaras nelze rozbít," dodala. 

Na Přerovsku na řece Bečvě se vytvářely ledové bariéry od úterního rána. Ledové zátarasy hladinu řeku Bečvu v Teplicích nad Bečvou zvedly postupně až o tři metry. Na postižených místech pomáhá se zlepšením průtoku řeky i armáda, kterou v úterý odpoledne o to požádali představitelé Olomouckého kraje. [celá zpráva]

Příznivou zprávou pro postižené oblasti je předpověď počasí, podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by už neměly hladiny řek nadále stoupat. Meteorologové ale varují před vytvářením ledových ker na vodních tocích.

Problémy jsou i na dolním toku Moravy

Koryto řeky Moravy v Tvrdonicích na Břeclavsku a v nedaleké Strážnici na Hodonínsku blokovalo ve středu dopoledne až 30 centimetrů silných ledových ker. Ve Strážnici se kolem poledne situace zlepšila, naopak v Tvrdonicích museli led rozbíjet policejní specialisté. 

"Nahromaděný led budeme patrně odstraňovat těžkou technikou z řeky Moravy po celý den," řekla Dana Meissnerová z Povodí Moravy. U Tvrdonic tvoří řeka Morava hranici mezi Českem a Slovenskem. Na odstraňování ledů se proto museli vodohospodáři domluvit se slovenskými kolegy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám