Hlavní obsah

Ministra Němce tvrdě zkritizoval jeho náměstek Vyvadil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil (ČSSD) si v úterý rozhodně nebral servítky při kritice svého nadřízeného, ministra Pavla Němce (US-DEU). Na tiskové konferenci Vyvadil doslova prohlásil: "Všichni ostatní ministři byli lepší." A v kritice šel mnohem dál. Řekl, že do jeho příchodu na ministerstvo loni v září Němec neodvedl žádnou práci.

Článek

V úřadu Vyvadil prý zůstává z loajality k premiérovi Jiřímu Paroubkovi (ČSSD), k Němcovi žádnou loajalitu necítí.

Podle Němce ztratil Vyvadil soudnost a odvádí pozornost od problémů, které způsobil. "Snižuje důvěru nejen v ministerstvo, ale především v justici jako celek a z toho důvodu mi nezbývá, než jej vyzvat, aby z této věci do konce týdne vyvodil osobní odpovědnost," řekl ministr spravedlnosti.

Odchod Vyvadila žádá i nejsilnější opoziční strana ODS. [celá zpráva]Vadí jí, že Vyvadil v lednu hovořil s podnikatelem Tomášem Pitrem o prodeji potravinářské firmy Setuza. [celá zpráva]

Vyvadil, který je soudcem Nejvyššího správního soudu, je jako náměstek ministra dočasně zproštěn výkonu funkce soudce. Novinářům oznámil, že se mu dlouhodobě nedaří najít jakoukoli spojnici mezi ním a Němcem a že od poloviny prosince přemýšlí velmi intenzivně o tom, že by měl z úřadu odejít. "Od poloviny prosince trvale přesvědčuji předsedu vlády, že bych zde už neměl být," uvedl Vyvadil.

Tato otázka se podle něj také již počátkem ledna řešila na schůzce Paroubek - Němec - Vyvadil. Němec prý žádal odchod Vyvadila, ten zase rezignaci Němce. "Domnívám se, že by ministerstvu spravedlnosti prospěl jiný ministr," konstatoval Vyvadil. Paroubek to prý tehdy uzavřel s tím, že se oba musí dohodnout a dál spolupracovat. "Myslím si, že z toho nebyl šťastný ani ministr Němec, ani já," podotkl Vyvadil.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS žádá hlavu náměstka Vyvadila

Nejsilnější opoziční strana ODS vyzvala prostřednictvím svého stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila...

Výběr článků

Načítám