Hlavní obsah

Senátoři možná vrátí mediální zákon

Právo, jp
PRAHA

Přes 17 tisíc lidí se podepsalo pod petici zaslanou Senátu, ve které mj. požadují, aby komerční televize omezily vysílání reality show typu Big Brother, VyVolení nebo Výměna manželek a neuváděly je v hlavních večerních vysílacích časech kvůli vlivu na názory a chování dětí a mladistvých.

Článek

Peticí se včera v Senátu zabývalo veřejné slyšení svolané výborem pro vzdělávání, kulturu, lidská práva a petice.

"Připravíme a doporučíme pro březnovou schůzi Senátu, aby posuzovala petici proti vysílání reality show především z hlediska legislativy, z hlediska míry autoregulace soukromých televizí a také s důrazem na nezastupitelnou úlohu rodiny, rodičů i školy, a také v kontextu zkušeností jiných států EU, kde se reality vysílají," uvedl na závěr slyšení jeho předsedající, senátor Vlastimil Balín (KSČM).

A protože do Senátu míří novela mediálního zákona, nelze vyloučit, že ji senátoři vrátí, aby některé názory řečené na slyšení nalezly legislativní oporu v zákoně.

Zástupci Novy i Primy jsou ochotni diskutovat o tom, co je a není únosné v reality show. Takové pořady ale podle nich nejsou příčinou neetického nebo nemravného chování.

Důležitý je vliv rodiny

"Zda jsou pořady vhodné pro děti, musí rozhodnout především rodiče. Posláním komerční televize je v daných právních mantinelech bavit a získávat největší sledovanost. Nemohou suplovat roli rodiny a vychovávat," prohlásil generální ředitel TV Prima Martin Dvořák.

"Mrzí mě, že jsme se nedostali do situace, kdy bychom diskutovali o těchto problémech s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání ještě předtím, než jsme začali tyto pořady vysílat," řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák.

Jiný pohled přinesl lidovecký senátor, farář Zdeněk Bárta. "Buď cenzura, nebo svoboda slova, obojí nejde," řekl v diskusi. Prohlásil také, že by problému prospělo zlehčit pohled na reality show. "Neměli bychom je brát tak vážně, ale měli bychom si z toho dělat legraci. Ve středověku se lidé chodili dívat na popravy na náměstí a také to přežili," zmínil se Bárta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám