Hlavní obsah

Vysoký úředník obžalován z falšování dokladu o platbě

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, Jiří Falout, Vladimír Vácha

Vedoucí odboru školství Krajského úřadu v Českých Budějovicích, bývalý krajský zastupitel za ODS Pavel Zeman se bude zodpovídat před Okresním soudem v Pelhřimově z falšování účetního dokladu. Jeho nadřízený, ředitel krajského úřadu ho ještě v úterý postavil mimo službu.

Článek

Podle obžaloby měl ještě s komplicem v dokumentu potvrzujícím zaplacení 50 000 korun pozměnit uvedenou sumu na 450 tisíc korun. Jak Právu potvrdil zdroj z jindřichohradecké policie, sloužil zmíněný dokument jako dodatek kupní smlouvy na jeden z autobazarů v Jindřichově Hradci.

Muži měli podle policisty před částku 50 tisíc připsat jinou propiskou čtyřku a celou hodnotu ještě obtáhnout tak, aby číslovka vypadala jako originální. Takto zfalšovaný doklad předložili původnímu majiteli autobazaru, který po nich požadoval doplacení dohodnuté částky.

"Doklad se týkal vyrovnání podílu při koupi provozovny autobazaru z přelomu let 2004 a 2005. Kauzu jsme loni v listopadu předali státnímu zástupci s návrhem obžaloby z trestného činu poškozování věřitele," potvrdil Právu jindřichohradecký policejní mluvčí Jaroslav Beran. Státní zastupitelství však při vypracování obžaloby přitvrdilo. "Obžalobu jsem rozšířila, neboť došlo zároveň k machinacím v účetních dokladech," vysvětlila státní zástupkyně Jarmila Pavlová.

Ředitel úřadu o soudu nevěděl

Zeman, který se odmítl k celé kauze Právu vyjádřit, čelí společně s druhým mužem obžalobě z trestného činu poškozování věřitele, a navíc zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Původně se měl případem zabývat jindřichohradecký soud, který jej ale postoupil do Pelhřimova. "Důvodem je, že soudci trestního úseku v Jindřichově Hradci jsou buď bývalými žáky, nebo známými obžalovaného," citovala ze spisu soudkyně v Pelhřimově, která případ, jenž se měl začít projednávat už v pondělí 27. února, odročila na 15. března. Druhý obžalovaný nepřevzal předvolání a poškozený se z projednávání řádně omluvil.

Ředitel českobudějovického Krajského úřadu Jan Stráský Právu řekl, že o celé záležitosti již ví několik měsíců, ale o tom, že se měl v pondělí konat soud, se dozvěděl až od Práva.

"S panem Zemanem jsem o tom už mluvil, ale o soudu mi nic neřekl," potvrdil v pondělí Stráský. Zdůraznil, že záležitost bude s vedoucím odboru ještě řešit, a to také z toho důvodu, že Zeman zastává významné místo, které je navíc vystaveno komunikaci s žáky a učiteli. "Věřím, že pan Zeman přijde sám s nějakým návrhem," dodal Stráský. Pavel Zeman se jihočeským krajským zastupitelem stal v roce 2000, ale poté, co byl jmenován vedoucím odboru školství, mládeže a tělovýchovy, se zastupitelského mandátu vzdal.

V úterý dopoledne Stráský postavil Zemana mimo službu, bude pobírat 60 procent platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám