Hlavní obsah

Právo vyhrálo spor se stíhaným soudcem Berkou

PRAHA

Stíhaný soudce Jiří Berka v pondělí neuspěl u pražského městského soudu se žalobou na deník Právo, po kterém požadoval omluvu a finanční satisfakci ve výši tří miliónů korun. Berka žaloval Právo kvůli článku o údajně chystané vraždě televizního novináře Jiřího Hynka, který deník zveřejnil v roce 2004.

Článek

"Zmíněným článkem nedošlo k neoprávněnému zásahu do osobnostních práv pana Berky," tvrdila soudkyně Jaroslava Lobotková. Berka se proti rozsudku odvolá.

Berka podal na Právo žalobu na ochranu osobnosti za článek s názvem "Kvůli Berkovi měl být zavražděn redaktor ČT". Právo v něm naznačilo možný zájem Berky na přípravě vraždy reportéra ČT Hynka.

Právo napsalo, že podle jeho informací nabídli zatím nezveřejnění zadavatelé jeden milión korun nájemnému vrahovi, pokud Hynka zneškodní. Podle Práva měl Hynek pykat za reportáže o kauze soudce Berky. Žurnalista se prý to léto skrýval na utajeném místě.

Informace o plánované vraždě však nepotvrdila ani policie, ani státní zastupitelství. Právo uvedlo, že hovořilo s Hynkem. "Na konci června mě přišla varovat jedna osoba. Řekla mi, že jsem ohrožen na životě. Že na mne byl složen milión korun, který měl sloužit k najmutí lidí proti mně... Pod záminkou dovolené jsem nyní mimo Prahu," řekl tehdy Právu Hynek. Redaktor ČT však později tvrdil, že s Právem o svém skrývání nehovořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám