Hlavní obsah

Bariéra ledových ker na Berounce se rozpouští

– KARLŠTEJN

V okolí Karlštejna ztěžuje život lidem Berounka, na které se o víkendu vytvořila velká bariéra ledových ker. Teplejší počasí způsobilo tání ker, hladina řeky tedy stoupala, hasiči dokonce obyvatele preventivně informovali o možnosti evakuace. V pondělí dopoledne však byla situace příznivější než o víkendu.

Článek

Situace na Berounce mezi Karlštejnem na Berounsku a Černošicemi u Prahy se během noci uklidnila. Povodňová komise byla rozpuštěna, zhruba dvacetikilometrový úsek řeky ale stále monitorují hasiči a městská policie, tvrdila černošická starostka Helena Langšádlová.

Potíže mají v Karlštejně

Vážná situace je podle starosty Miroslava Ureše přímo v Karlštejně, kde jsou na více než dvoukilometrovém úseku nahromaděné ledové kry, pod kterými protéká voda. Její hladina oproti neděli klesla, přesto je zde zaplavená část kempu a parkoviště.

"Máme obavy, že pokud se dá od nás led do pohybu, odnese to Hlásná Třebáň ležící pod námi. Tam ještě neroztál led a hrozí, že se pod něj dostanou kry, ucpou průtok vody a způsobí lokální záplavy," řekl v 10:15 Ureš. Situace bude jasnější odpoledne.

Mělo by se oteplovat, hrozí tání

Předpověď počasí není příliš příznivá, meteorologové očekávají i nadále déšť a vyšší teploty. Mohly by se tedy v pondělí odpoledne opět zvedat hladiny řek zejména v povodí Berounky, popřípadě Ohře.

Výhled počasí počítá s možností komplikací způsobených ledovými bariérami. Hydrologové proto předpokládají, že by mohl být místy dosažen první stupeň povodňové aktivity.

Kvůli problémům s tajícími krami zasedaly o víkendu povodňové komise obcí Černošice, Dobřichovice, Lety, Řevnice a Všenory. Obyvatele v zátopových oblastech preventivně informovaly o možnosti místních povodní.

Podobnou situaci zažili o víkendu i ve Zbečně na Rakovnicku. Ledové kry tam zabránily průtoku vody, hladina Berounky dosáhla třetího povodňového stupně ohrožení a voda se vylila z břehů. Zatopila ale jen několik zahrad, lidi neohrozila. V neděli odpoledne se kry postupně uvolnily a odpluly.

Reklama

Související témata:

Související články

Tající led může ucpat koryta řek

Kvůli oteplení v posledních dnech, které způsobuje tání sněhu a ledu, může na některých řekách popraskat led a ucpat koryta. Problémy by mohly být hlavně...

Výběr článků

Načítám