Hlavní obsah

Rath vyrazil na přepadovou kontrolu lékařů

– PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath vyzve všechny zdravotní pojišťovny, aby přezkoumaly smlouvy s praktickými lékaři. Revizní lékaři pojišťoven by se měli také zaměřit na kontrolu ordinačních hodin a jejich dodržování. Rath to řekl v pátek po své "přepadové" kontrole polikliniky na Vítězném náměstí v Praze 6.

Článek

Lékaři v tomto zařízení v pátek ordinují nejdéle do 13:30. Působí tam přes dvě desítky lékařů, z toho osm praktických. Všichni měli na dveřích vypsané ordinační hodiny. "Požádám zdravotní pojišťovny, aby zahájily kontroly ordinačních hodin praktických lékařů, abychom vůbec viděli, jak jsou tito lékaři dostupní pro občany," řekl ministr.

Podle něj nemusí být v pátek v poliklinice všichni doktoři, péče o pacienty by ale měla být zajištěna i odpoledne. Rath připomněl, že praktičtí lékaři jsou s jeho postupem nespokojeni a chystají se 24. února demonstrovat. V pátek prý chtěl s doktory "v terénu" jejich výhrady probrat. Podle Rathových kritiků měla ale kontrola nespokojeným lékařům spíše pohrozit a ukázat jim, že by jim případně pojišťovny mohly zrušit smlouvy.

Náměstek ministra Vladimír Dryml dopisem vyzval prozatímního ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Josefa Čekala, aby vysvětlil, zda postup VZP a praktiků odpovídá podmínkám pro čerpání peněz ze zdravotního pojištění.

Ve službě jen jeden lékař

Dveře jedné z ordinací se nakonec před Rathem otevřely. Fyzioterapeuta a odborníka na rehabilitaci Václava Kruckého ministr s televizními kamerami za zády zjevně překvapil. Na dotaz, zda se úhrady od pojišťoven urychlily, mu odpověděl: "Je to zhruba stejně jako loni. Stejně blbě." Ministra na oplátku zas vyvedla z míry terapeutova odpověď a chtěl vědět víc. "Nevím, jestli toto je úplně ideální místo, abychom probírali detaily smlouvy s VZP," řekl ministrovi Krucký.

Pojišťovny by se měly podle ministerstva zaměřit na to, zda smlouvy s lékaři ordinační dobu zahrnují a jak se dodržuje. "Pokud zjistíme nedostatky, tak z toho budou vyvozena příslušná opatření jak ze strany ministerstva, tak budeme po všech zdravotních pojišťovnách požadovat, aby zahájily s těmito lékaři nějaké správní řízení," uvedl Dryml. Výsledky kontroly chce mít Rath do 20 dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám