Hlavní obsah

Klaus s Kaczyňským jsou pro vznik nové euroústavy

Český a polský prezident, Václav Klaus a Lech Kaczyňski, jsou pro vypracování nového dokumentu o budoucím uspořádání Evropy. K existujícímu textu evropské ústavy mají podobné výhrady, shodli se v pátek při jednání na Pražském hradě.

Článek

"Žádný z nás není fanouškem toho dokumentu," řekl na tiskové konferenci Klaus, který opět odmítl, že by byl euroskeptik, a označil se za eurorealistu, který bojuje s euronaivisty. Dodal, že spolu se svým polským protějškem by si dokázal představit vytvoření jiného dokumentu, "který by daleko více rozumně, promyšleně definoval budoucnost evropského kontinentu".

Oba politici také přislíbili, že budou spolupracovat "všude tam, kde to bude možné", protože prý mají v řadě sfér "velmi podobné názory". Během neoficiální části programu se prezidenti dotkli také registrovaného partnerství, přičemž Kaczyňski podotkl, že by případný návrh zákona vetoval stejně jako Klaus. Ten závěrem dodal, že Polsko je mu vzorem "sebevědomé země, která umí nesklonit hlavu před tlakem z kterékoli strany".

Jeho protějšek zase pochválil český pořádek a dodal, že Češi Polákům odjakživa imponují svým klidem a rozvahou. Státníci také zdůraznili, že ČR je první ze sousedních zemí, do níž nový polský prezident oficiálně zavítal. Po svém uvedení do úřadu už navštívil Vatikán a USA. S polskou hlavou státu jednal včera na Pražském hradě také šéf ODS Mirek Topolánek.

Ten označil za symbolické, že jejich setkání se uskutečnilo ještě před setkáním Kaczyňského s předsedou vlády Jiřím Paroubkem. V průběhu půlhodinového jednání oba politici vyjádřili mimo jiné nespokojenost s kompromisním řešením směrnice o službách v EU, která byla schválena Evropským parlamentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám