Hlavní obsah

Brožová zažaluje i jmenování soudce Bureše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová nekončí se svými žalobami. Nyní se šéfka NS chystá podat do konce týdne správní žalobu kvůli jmenování Jaroslava Bureše soudcem Nejvyššího soudu. Brožová tvrdí, že ministerstvo spravedlnosti potřebuje k přidělení soudce její souhlas, jenž ale nezískalo.

Článek

"Nechávám si čas do neděle. Je to složitý právnický oříšek. Chtěla jsem si například ověřit, jak jsou podobné věci řešeny v zahraničí," řekla Brožová.

Brožové vadí, že před Burešovým jmenováním nebyla požádána o souhlas. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun to ale odmítl s tím, že v okamžiku, kdy se o jmenování rozhodovalo, Brožová nebyla předsedkyní soudu. Souhlas prý vydal místopředseda soudu Pavel Kučera, který v té době řídil Nejvyšší soud.

Ústavní soud ale rozhodl, že Brožová zůstává předsedkyní NS do doby, než vynese definitivní verdikt, zda je prezidentovo rozhodnutí o Brožové zákonné.

Brožová tvrdila, že její odvolání prezidentem zasahuje do nezávislosti moci soudní. "Ve hře je nezávislost soudní moci. Jde mi o principy. Chci zamezit libovůli moci výkonné," uvedla dnes Brožová. Správní žaloba kvůli jmenování Bureše prý bude jen důsledkem protiústavnosti jejího odvolání.

Bureš je považován za horkého kandidáta na šéfa NS, pokud bude Brožová odvolána.

Reklama

Související témata:

Související články

Brožová podala žalobu na prezidenta

Odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala na rozhodnutí prezidenta republiky v pátek žalobu. "V pátek jsem ji podala k Městskému soudu...

Soudkyně Brožová zažalovala i vládu

Odvolaná soudkyně Iva Brožová se rozhodla rozšířit okruh lidí, se kterými si chce vyrovnat účty za odvolání z čela Nejvyššího soudu (NS). Kromě prezidenta...

Výběr článků

Načítám