Hlavní obsah

Kvůli novému sněhu se na horách vytvářejí závěje

ČR

Motoristé se ve čtvrtek musejí v horských oblastech vypořádat se sněžením. Na severu republiky v Jizerských horách a v Krkonoších napadlo až deset centimetrů nového sněhu. Závěje se vytvářejí i na východě ČR v Beskydech, kde také napadl nový sníh. Řidiči by tak měli do oblastí vyjíždět se sněhovými řetězy.

Článek

Královéhradeckém kraji v noci na čtvrtek připadlo až 10 centimetrů sněhu, na Trutnovsku, Rychnovsku a Jičínsku se místy tvoří sněhové jazyky a závěje, na menších komunikacích zůstává uježděná vrstva sněhu. Všechny silnice v kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

"V noci bylo na Trutnovsku nasazeno 18 sypačů s radlicemi a 15 traktorových radlic, nyní jsou všechny silnice s opatrností sjízdné," řekl dispečer trutnovských silničářů Boleslav Strouhal.

Ve vyšších polohách Pardubického kraje občas sněží. Místy se vlivem nárazového větru tvoří závěje a sněhové jazyky, zejména v okolí Králík na Ústeckoorlicku a v Železných horách. Všechny vozovky jsou však sjízdné.

"Na silnicích prvních tříd v úseku Suchý Vrch-Červená Voda- hranice Šumperska a Dolní Lipka-Králíky-Červená Voda leží vrstva sněhu. Pro kamióny jsou sjízdné pouze se řetězy," uvedl dispečer silničářů v Žamberku.

Libereckém kraji napadlo v noci na dnešek místy až deset centimetrů nového sněhu. Silnice jsou ale sjízdné, i když cestáři doporučují zvýšenou opatrnost. Na Českolipsku komplikuje dopravu silná mlha.

Karlovarském kraji již během večera přestaly sněhové přeháňky, které způsobily několik dopravních problémů zejména na hlavní silnici mezi Karlovými Vary a Sokolovem. Noc byla beze srážek, nebo drobně mrholilo. Většina silnic byla ve čtvrtek v ranních hodinách bez větších problémů sjízdná.

Silnice v Ústeckém kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Silničářům se podařilo v noci rozhrnout vrstvy napadaného sněhu mezi Velemínem na Litoměřicku a Teplicemi. Kamióny, které několik hodin stály v koloně, se rozjely. Sypač také prorazil cestu k česko-německému hraničnímu přechodu Cínovec na Teplicku. Přechod byl otevřen ještě před půlnocí.

Jihočeské silnice jsou sjízdné, v některých místech se ale tvoří náledí. V kraji prší a ve vyšších polohách padá sníh, například na Českokrumlovsku silnice pokrývá asi dvoucentimetrová vrstva nového sněhu.

Na Moravě je nejvíce problémů v Beskydech

Sněhové závěje se dnes ráno tvoří na některých silnicích ve Zlínském kraji. Sjízdnost komplikuje také až deseticentimetrová vrstva čerstvě napadaného sněhu. Cestáři proto nabádají řidiče k maximální opatrnosti. Hraniční přechod ve Starém Hrozenkově, který byl v noci uzavřen pro kamióny kvůli zaváté silnici mezi Uherském Brodem a Bánovem, je již plně v provozu.

Na Zlínsku se sněhové závěje tvoří především v okolí Vlachovic, Lipiny a Valašských Klobouk, kde jsou nejvíce zaváté silnice nižších tříd. Zafoukané úseky jsou také na silnicích na Vsetínsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. Sněhové jazyky nebo závěje se nejčastěji tvoří na otevřených prostranstvích, pláních či polích. Silničáři nasadili do terénu veškerou techniku.

Zvýšenou opatrnost radí řidičům Moravskoslezského kraje tamní silničáři. Po nočním sněžení leží na silnicích rozbředlý sníh, místy tvoří sněhové jazyky a závěje. Se sněhovými jazyky a závějemi bojují bruntálští silničáři na všech tamních komunikacích. Zafoukané silnice jsou místy i na Opavsku.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují dnes motoristům silničáři z Olomouckého kraje. Na mnohých vozovkách v oblasti leží po nočním sněžení rozbředající sníh. Silničáře místy zaměstnávají také sněhové jazyky. Správci silnic z Jesenicka museli kvůli závějím uzavřít úsek vozovky třetí třídy Vojtovice - Bergov.

"Na Šumpersku napadlo až 15 centimetrů sněhu, na Jesenicku asi pět centimetrů. Na chemicky udržovaných vozovkách leží rozbředající sníh, na ostatních je nová vrstva sněhu," řekl dispečer šumperských silničářů.

Na jižní Moravě sněží, všechny dálnice a hlavní silnice jsou sjízdné. Po chemickém ošetření je většina silnic mokrá, řidiči ale musí počítat se sníženou viditelností. Opatrnou jízdu vyžadují komunikace prvních tříd na Blanensku, kde leží vrstva ujetého sněhu.

Sjízdnost hlavních silničních tahů na Vysočině po ránu komplikuje rozbředlá vrstva sněhu. V noci na dnešek napadlo přes deset centimetrů sněhu, teplota se pohybuje kolem bodu mrazu. Je zataženo a někde mrholí. Vozovka dálnice D1 je po chemickém ošetření mokrá, sjízdná bez omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám