Hlavní obsah

Koženého spolupracovník Vostrý se vrací do ČR

PRAHA

Bývalý předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Boris Vostrý, který je v Česku stíhán za podvod s bývalým šéfem harvardských fondů Viktorem Koženým, se vrací ze středoamerického státu Belize do Česka.

Článek

"Pan inženýr Vostrý se chce vrátit do České republiky co nejdříve, bude to v řádu dnů," sdělil Novinkám Vostrého obhájce Josef Monsport.  Podle advokáta učinil Vostrý takové rozhodnutí, i když "si je vědom, že může být po příletu do vlasti zadržen".

Podle Monsporta orgány v Belize nepovažovaly skutky, kterých se podle policie Vostrý dopustil, za trestné činy. Vostrý má státní občanství Belize. Podle Monsporta jej občas v Karibiku navštěvoval jeho syn.

Vostrý byl v polovině devadesátých letech pravou rukou podnikatele Viktora Koženého v Harvardských invetističních fondech. V roce 2004  Vostrému soud na Kajmanských ostrovech 31 miliónů dolarů, což v té době představovalo asi 843 miliónů korun.

V cizině se po listopadu 1989 skrývalo více podezřelých Čechů.

Monsport sám neví, jestli Vostrý už Belize opustil, v ČR prý ale ještě není. Pokud by tomu tak bylo, určitě by se mu už ozval.

Policie po Vostrém pátrá

Policie o tom, že by se chtěl Vostrý vrátit, neví. "Pátrání po něm stále běží, nemáme informaci, že by již byl zadržen," řekla mluvčí policejního prezidia Hana Švecová. Ani žalobce Jaromír Jindřich zatím o tom, že se chce Vostrý vrátit, neví. Pokud tak skutečně učiní, bude to od něj podle Jindřicha korektnější přístup. "Mění to situaci, byl by prostor pro jeho výslech," uvedl Jindřich.

Vostrý, na nějž je vydán mezinárodní zatykač, může být zatčen, jakmile překročí hranice České republiky, ale také ve státech, v nichž zatykač platí. Pokud by byl zatčen v Česku, putoval by k Obvodnímu soudu pro Prahu 4, který zatykač vydal a který by nyní rozhodoval o vazbě. S tím Vostrý počítá.

"V případě, že bude vzat do vazby, bude usilovat o to, aby byl propuštěn na kauci," informoval Monsport. Předseda obvodního soudu Lubomír Novák zatím nemá informaci o tom, že by se Vostrý vrátil a že by měl být zatykač zrušen.

Pokud by byl Vostrý zatčen v zahraničí, byla by jeho cesta k českým úřadům zdlouhavější. Šel by do vazby a ČR by musela žádat o vydání.

Bývalý předseda HP v likvidaci karel Staněk informaci, že se chce Vostrý vrátit úplně nevěří. "Vostrý sliboval a prohlašoval mnohé, nic z toho se nestalo. Zprávu o jeho návratu lze posuzovat buď jako jakýsi průzkum, jak na to budou naše úřady reagovat, nebo jako skutečný záměr se vrátit," řekl Staněk.

Tunelování fondů

Vostrý a Kožený podle obvinění v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliardy korun. Poškodili tím holding, který následně skončil v likvidaci.

Policie zveřejnila záměr obvinit Koženého a Vostrého již v září 2001, jejich stíhání však zahájila až o dva roky později. Oba stíhaní tvrdili, že budou s policií spolupracovat, dosud byl ale opak pravdou.

Anketa

Myslíte si, že Boris Vostrý opravdu přijede z Belize do Česka?
ano
14,5 %
ne
85,5 %
Celkem hlasovalo 1784 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám