Hlavní obsah

Čeští muslimové se u Bublana distancovali od násilí

Právo, Kateřina Beránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan se v pondělí odpoledne setkal s představiteli islámských organizací působících v České republice. "Setkání nebylo iniciováno v souvislosti s událostmi posledních dní. Úmysl sejít se, zde byl již dávno předtím," sdělil v úvodu Bublan s tím, že hlavní myšlenkou bylo vytvořit určitou komunikaci s muslimskou komunitou.

Článek

Jednání mezi islámskými organizacemi a ministrem, které trvalo téměř dvě hodiny, se ale problému s karikaturou proroka Mohameda nevyhnulo. Představitelé islámské víry u nás se od násilných protestů, které vyvolalo otištění karikatury Mohameda v tisku řady evropských zemí, distancují. Podle slov Bublana vadí českým muslimům to, že je islám ztotožňován s terorismem. "Vytváří to falešné vidění islámu, to může vést až k radikalizaci," upozornil ministr.

Vladimír Sáňka z Ústředí muslimských obcí (UMO) iniciativu setkat se uvítal. Stejně tak i Mohammed Abbas z Muslimské unie. "Je dobré, aby muslimové byli v kontaktu s občany a resorty. Může se tím předejít různým nepochopením," uvedl Abbas."Chceme společně hledat model, kde budou respektovány nejen práva většiny, ale i menšiny," doplnil Sáňka, který zdůraznil snahu vyvarovat se radikalismu.

V ČR je asi 10 tisíc muslimů

V České republice žije přibližně deset tisíc přívrženců islámské víry. Podle jejich slov jsou s životem tady spokojeni a nesetkali se s větším množstvím negativních reakcí. "Snažíme se o mírové soužití, je to naše existenční povinnost," řekl předseda Islámské nadace v Brně Muneeb Hassan. Potvrdil tak, že čeští muslimové nechystají žádné radikální demonstrace v souvislosti s probíhající vlnou násilí v islámských zemích.

Hassan, který žije v České republice skoro dvacet let a stál u zrodu brněnské mešity, vidí hlavní problém v neinformovanosti veřejnosti. "Informovanost je velmi slabá. Když se náhodou setkám s negativní reakcí, přičítám to právě neznalosti," tvrdí Hassan. Podle jeho slov se Islámská nadace snaží o zlepšení této situace. "Děláme exkurze a brněnská mešita je otevřena všem," dodává.

Semináře o islámu

Na schůzce s ministrem Bublanem se podle mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové nediskutovalo o nedávném případu, kdy anonym vyhrožoval zahraničním studentům českých vysokých škol technického zaměření. Muneeb Hassan ale vidí takové výhrůžky jako jasnou provokaci. V souvislosti s výhrůžkami se v médiích objevily i spekulace, že k avizovaným útokům mělo dojít ve jménu proroka Mohameda. To však policie na dotaz Práva jednoznačně vyloučila.

Na společném setkání se představitelé islámských organizací dohodli na dalších společných akcích. "Chystáme společné semináře o islámu, abychom se na sebe nedívali s podezřením," uzavřel Bublan. Stejné semináře čekají podle slov ministra pravděpodobně i policisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám