Hlavní obsah

Snadné jsou přijímačky na techniku, těžké na práva

Na konci února skončí termín, kdy mohou zájemci o studium na vysokých školách podávat přihlášky na univerzity. Tradičně nejmenší přetlak přihlášek bude i letos na technické obory, naopak velkou poptávku po právech či uměleckých oborech nebudou moci vysoké školy plně uspokojit.

Článek

Ti, kteří hodlají studovat technické obory, mají více než 80procentní pravděpodobnost, že se na vysokou školu dostanou. Naopak studenty obojího práva se stane pouze zhruba pětina uchazečů. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Většina vysokých škol přijímá přihlášky ke studiu do konce února. Na některé je možné se hlásit ještě v březnu a dubnu. Na většinu uměleckých oborů bylo nutné podat přihlášku již loni v listopadu.

V uplynulém akademickém roce byl největší zájem o Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Karlovu v Praze. Šanci na přijetí tam má o něco více než třetina uchazečů.

Bez přijímaček i na soukromé vysoké školy

Naopak nejmenší naději na přijetí mají adepti studia práv na Masarykově univerzitě. Loni se na ni hlásilo přes 6500 studentů a přijato jich bylo kolem tisíce, tedy zhruba 15 procent.

Na ČVUT, podobně jako na technické univerzitě v Ostravě, je při přijímacím řízení úspěšných více než 80 procent přihlášených. Vysoké učení technické v Brně přijímá zhruba o deset procent uchazečů méně.

Všechny uchazeče do prvního ročníku také přijmou některé soukromé vysoké školy. Mezi ně loni patřil například Bankovní institut vysoká škola v Praze, Vysoká škola hotelová v Praze nebo Vysoká škola ekonomie a managementu v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám