Hlavní obsah

Rathovu hlavu žádají už i pacienti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) čelí dalším výzvám k odstoupení. Šéf zdravotnictví, jenž je v funkci ani ne čtyři měsíce, nejvíce popudil Svaz pacientů tím, že vydal vyhlášky, které údajně způsobily nemocným vážné komplikace.

Článek

Vážné výtky k Rathovu působení na ministerstvu má pět pacientských organizací. Občané by měli podle nich podepisovat petici, která upozorňuje na zhoršení postavení pacientů. Rath prý ohrožuje "zmateným a chaotickým" rozhodováním dostupnost lékařské péče.

Minsitr Rath však ani na výtky pacientských organizací nereagoval, naopak tvrdil, že jeho působení na ministerstvu je úspěšné. Podle něj jsou jeho odpůrci "pijavicemi na českém zdravotnictví".

"Přes několikeré upozornění vydal ministr vyhlášky - lékovou a o úhradách péče z pojištění, které způsobují šikanu pacientů i poskytovatelů péče," sdělil prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Limity, jež tyto vyhlášky na výdaje lékařům stanoví, dostávají podle něj pacienty do sporu s lékaři. Podle vyhlášek smějí mohou spotřebovat na péči o pacienty pouze o tři procenta peněz více než loni.

Rozpory mezi pacientskými organizacemi

Požadavek na odvolání Ratha je součástí petice, již vydal petiční výbor složený ze Svazu pacientů, o.s. Kolumbus, Selfhelp o.s., Asociace zástupců pacientů a Občanské sdružení na ochranu pacientů (OSOP). Podle předsedkyně OSOP Vladimíry Boškové není bezpodmínečně nutné, aby Rath odstoupil, k této části petice má její sdružení výhrady.

Proti vyhláškám ministerstva zdravotnictví mají výhrady i zdravotníci z Koalice soukromých lékařů, v němž je část lékařů, zubařů a specialistů. Již dříve vyzvali k rezignaci ministra Ratha lékárníci a zástupci malých nemocnic. Naopak Lékařský odborový klub se Ratha zastal a předsedkyně LOK Jana Vedralová požadovala rezignaci šéfů vzbouřených lékárníků a zubařů Lubomíra Chudoby a Jiřího Pekárka. [celá zpráva]

ČRo: Rath se choval neeticky

Český rozhlas informoval, že Rath ještě v dobách, kdy stál v čele České lékárnické komory, měl podle zástupců lékárníků nabádat lékaře, aby získávali od lékáren pětiprocentní provizi za předepisování drahých medikamentů.

Rath se hájil tím, že pouze popsal vztahy, které podle něj mezi některými lékaři a lékárnami existují. "Ten dopis popisoval jen situaci, která bohužel je podle mých informací docela rozšířená. To znamená, že někteří lékaři jsou napojeni přímo na lékárnu a lékárník se s nimi dělí o tu svou vysokou marži," reagoval Rath. Podotkl, že také kvůli tomu snížil marží lékárníků o tři procenta. Lékárníci si podle něj text dopisu špatně vyložili.

Anketa

Měl by ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) odstoupit?
ano
77 %
ne
23 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10110 čtenářů.

Reklama

Související články

Rath lékárníkům neustoupí

V pondělí v poledne většina lékárníků uzavřela na tři hodiny své provozovny. Protest byl namířen proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha. Ten však...

Výběr článků

Načítám