Hlavní obsah

Jihočechům musí se sněhem pomoci armáda

Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Situace způsobená neustálými přívaly sněhu se vyhrotila v pátek v jihočeské části Šumavy. Až dvoumetrové závěje tu odřízly některá obydlená místa zcela od okolního světa. Odklízecí technika nestačila, sníh už není kam dávat, protože je všude. Jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) požádal odpoledne armádu o mimořádnou pomoc.

Článek

Hejtman tak učinil na žádost obcí Stožec, Přední Výtoň a Borová Lada. "Místní komunikace byly zcela neprůjezdné a v případě nutnosti rychlého zásahu zdravotní služby by místní občané mohli být ohroženy na zdraví i na životě," vysvětlil důvod povolání 153. záchranného praporu v Jindřichově Hradci Zahradník.

Armádní technika vyrazila z Jindřichova Hradce v 15 hodin ve třech skupinách, aby nebrzdila silniční provoz. Vojáci na Šumavu mají dorazit kolem 22. hodiny. "Tři těžké kolové nakladače, šest sklápěcích tater a dva jeřáby doprovází podpůrná vozidla. Celkem by mělo na Šumavě pomáhat 23 vojáků," potvrdil Právu vrchní praporčík 153. záchranného praporu v Jindřichově Hradci Daniel Branda.

Připomněl, že prapor pomáhá letos při odklízení sněhu v Jihočeském kraji již podruhé. Počátkem ledna byli vojáci nasazeni v Českých Budějovicích a na Novobystřicku.

Dvoumetrové závěje

Hejtman Zahradník v pátek zároveň pověřil Správu a údržbu silnic Jihočeského kraje, aby obcím pomohla s odklízením sněhu minimálně do doby než armáda dorazí. "Největší problémy nám dělají až dva metry vysoké závěje. Sníh tak už nemáme ani kam odklízet a na mnoha místech je vozovka zúžená jen na jedno auto," vysvětlila Právu starostka Stožce Zdeňka Lelková (SNK).

"Podobnou kalamitu jsme zažili v roce1999, kdy jsme tehdy ještě za finanční podpory okresního úřadu za dva dny vyvezli z obce na 100 tater sněhu. Odhaduji, že teď jich bude ještě víc," konstatovala starostka Borových Lad Stanislava Barantálová (nezávislá). V obci jsou nyní až tři metry vysoké sněhové mantinely kolem silnic.

Nejhorší situace byla v pátek ze Stožce na osadu Dobrá, kde žije pět stálých obyvatelů a je tu mnoho rekreačních chalup a na Nové údolí. "Ráno mi nepřivezli plyn a ani zboží. Jsme zoufalí," postěžoval si majitel pohostinství a chaty Ganea v Novém údolí Václav Šesták, který podobný příval sněhu, kdy za dva dny nasněžilo 70 centimetrů, ještě nezažil. Jen na střeše penzionu má jeden metr sněhu.

Turisté by neměli chodit do odlehlých míst

V sobotu čeká Šumavu další tvrdá zkouška. Dojde totiž k výměně turnusů a místní se obávají kolapsu. Navíc horská služba upozornila turisty, aby se nevydávali do vyšších a odlehlých horských oblastí Šumavy. Nového sněhu tu napadlo od 40 do 80 centimetrů, sněhová pokrývka dosahuje celkově až 160 centimetrů a profesionální technika i sněžné skútry již nezvládají přívaly nového sněhu.

"Žádáme proto turisty, kteří chtějí o víkendu navštívit Šumavu, aby zavítali především do obvyklých horských středisek," uvedl František Stupka, náčelník Horské služby pro oblast Šumava.

Tamní horská služba už varovala, aby turisté nechodili do odlehlejších oblastí, cesta vysokým sněhem unavuje a záchranáři by se na místo kvůli přívalům sněhu nemuseli dostat.

Reklama

Související témata:

Související články

Na horách bojují s přívaly sněhu

Půlmetrovému přívalu sněhu, který napadl v noci ze středy na čtvrtek, zatím úspěšně vzdoruje Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Komunikace nejnavštěvovanějšího...

Silničáři radí, do hor raději nejezděte

Husté sněžení komplikuje dopravu na většině míst Česka. Situace je nejkritičtější v příhraničních horských oblastech, silničáři proto doporučují zvážit,...

Výběr článků

Načítám