Hlavní obsah

Poslanci souhlasili se zvýšením vdovských důchodů

PRAHA

Sněmovna pokračovala v rozdělování státních příspěvků. Po matkách novorozeňat, čerstvých školácích a dalších sociálních skupinách se v pátek dočkaly i vdovy. Jejich důchody by se měly zvýšit až o několik set korun. Nyní návrh posoudí Senát.

Článek

Návrh nevzešel z dílny ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením Zdeňka Škromacha (ČSSD), nýbrž jej předložila stínová ministryně práce za ODS Alena Páralová. Její iniciativu ale podpořil i ministr práce. "Zvýšení by mělo činit od jedné koruny do několika stovek a ve výjimečných případech to překročí 1000 korun," řekla Páralová.

Pokud Senát novelu schválí, měla by nabýt účinnosti letos v červenci. Měla by se týkat žen, které šly do důchodu před 1. lednem 1996, a sice v době, kdy zákon znemožňoval, aby běžný starobní a vdovský důchod dohromady přesáhly určitou výši. Státní rozpočet by novela měla stát asi 30 miliónů korun, dodala Páralová.

Vdovám chtěla přidat ODS i KSČM

Podobnou úpravu podporovali loni ve Sněmovně komunisté, což připomněl předseda jejich klubu Pavel Kováčik. Podle něj tehdy ODS pro jejich návrh nehlasovala, zatímco komunisté v pátek požadavek stínové ministryně ODS uvítali.

Páralová nevěděla, kolika přesně žen by se zvýšení penzí mělo týkat. Komunisté ale loni počítali s tím, že to bude zhruba 6000 vdov. Jeden z autorů komunistické novely František Beneš dříve řekl, že zvýšení vdovské penze by se mělo týkat žen, které ovdověly v letech 1993, 1994 a 1995.

Podle Beneše byly tyto ženy poškozeny zněním zákona, které znemožňovalo, aby běžný starobní a vdovský důchod dohromady přesáhly určitou výši. Stát pak těmto ženám vdovskou penzi zkrátil, zatímco na vdovy, kterým manžel zemřel později, už se omezení v této podobě nevztahovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám