Hlavní obsah

Silničáři radí, do hor raději nejezděte

Právo, Novinky, ČTK, sch,fk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husté sněžení komplikuje dopravu na většině míst Česka. Situace je nejkritičtější v příhraničních horských oblastech, silničáři proto doporučují zvážit, zda je zapotřebí vyjíždět s automobily na zasněžené vozovky. Uzavřen byl například hraniční přechod Cínovec.

Článek

Sněžení a silný vítr uzavřely od půlnoci do pátku 08:00 hraniční přechod Cínovec na Teplicku. Podle mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Evy Haukové byl pro nákladní dopravu přechod uzavřen od půlnoci, pro osobní dopravu krátkodobě před 08:00. Vzhledem k nepříznivému počasí nelze vyloučit opětovné uzavření přechodu.

Husté sněžení a silný nárazový vítr hlásí hraniční přechod Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku. Přechod je podle Haukové průjezdný. Ostatní přechody v Ústeckém kraji zatím odbavují. Přesto policisté řidičům vzkazují, že pokud nemusejí, ať do horských oblastí zatím nevyjíždějí a počkají na příznivější počasí.

Kalamitní stav na silnicích v západních Čechách trvá i v pátek. Přes noc napadl další sníh a silničáři jen stěží udržují upravené alespoň hlavní silniční tahy. Horské oblasti jsou téměř nesjízdné a silničáři vůbec nedoporučují se do hor vydat. "Sněžení má navíc pokračovat," řekl vedoucí zimní údržby silničářů Karlovarského kraje Josef Bulka.

Kolem 9:00 kvůli potížím s novou nadílkou sněhu zasedl v Karlových Varech krizový štáb, který situaci vyhodnocuje. Na území Karlovarského kraje bylo kolem 11:00 uzavřeno 19 úseků silnic převážně nižší třídy. Někteří starostové obcí v regionu radí motoristům, aby raději nevyjížděli. V Božím Daru je uzavřen příjezd do obce.

Na horách v současné době stále sněží. "Nedoporučujeme tam vůbec jezdit. Silnice jsou sjízdné jen se řetězy, ale deset minut po projetí sypače vánice silnici zavane a silnice se musí zase uzavřít," varoval Bulka.

V horských oblastech Libereckého kraje připadlo přes noc až čtvrt metru sněhu a kolem silnic se na mnoha místech tyčí až třímetrové mantinely. Pokud motoristé v pátek dopoledne nemusí do Jizerských hor a Krkonoš bezpodmínečně jezdit, měli by se jim vyhnout.

Na Šumavě zasahovalo i vojsko

Husté sněžení a silný vítr znesnadňují dopravu od pátečního rána v Jihočeském kraji. Silničáři na Prachaticku uzavřeli v 08:00 silnici z Hliniště do Českých Žlebů. Zhruba pětikilometrový úsek pokrývají místy až dvoumetrové závěje, které se nedaří projet.

Jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) požádal armádu o mimořádnou pomoc při odstraňování sněhu na Šumavě. V obcích už není kam sníh odklízet, protože bariéry u silnic jsou příliš vysoké. O pomoc žádají především obce Stožec, Přední Výtoň a Borová Lada.

Sněhové přeháňky, snížená viditelnost a místy i zledovatělé úseky silnic komplikují jízdu řidičům ve Středočeském kraji. Sněžení zhoršuje podmínky k jízdě i na dálnicích D 1, D5 a D 11. Řidiči by proto měli jezdit velmi opatrně. Na dálnicích D 1 a D 11 jsou místy zbytky rozbředlého sněhu, dálnice D 5 a D 8 jsou převážně mokré po chemickém ošetření.

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci na pátek v Královéhradeckém kraji, všechny silnice však zůstávají se zvýšenou opatrností sjízdné. V oblasti je kvůli sněžení snížená viditelnost. Na hlavních silničních tazích na území regionu zůstává po chemickém posypu rozbředlý sníh, na menších komunikacích zůstává několikacentimetrová vrstva uježděného sněhu.

Pardubický kraj zasypaly v pátek ráno desítky centimetrů nového sněhu. Všechny silnice zůstávaly sjízdné, ve vyšších polohách, zejména na Žamberecku a Hlinecku se vlivem silného větru vytvářely sněhové jazyky a závěje. Silnice první třídy z Jablonného přes Suchý Vrch do Červené Vody je sjízdná pro kamiony pouze s řetězy.

Chumelí i na Moravě

Silnice na Vysočině jsou v pátek sjízdné s maximální opatrností a zimní výbavou. Na chemicky udržovaných vozovkách leží rozbředlá vrstva sněhu, někde až do pěti centimetrů. Od čtvrtka napadlo až deset centimetrů sněhu. Na otevřených prostranstvích se podle zimní služby cestářů vytvářejí sněhové jazyky a závěje.

Také na vozovce dálnice D1 přes Vysočinu leží od Humpolce zbytky rozbředlého sněhu. Na Žďársku je mokrá, sjízdná se zvýšenou opatrností. Viditelnost snižují sněhové přeháňky.

Až 10 centimetrů sněhu napadlo přes noc na cesty v Olomouckém kraji. Na mnoha místech kraje silničáři i nadále hlásí sněhové přeháňky. Všechny silnice jsou však sjízdné. Řidiče ovšem nabádají ke zvýšené opatrnosti.

"Přecházejí stále sněhové přeháňky. Na cestách druhých a třetích tříd leží po posypu sněhová kaše. Silnice, které sypeme drtí, pokrývá ujetá sněhová vrstva. Řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností," řekl dispečer olomoucké správy silnic.

Motoristé ve Zlínském kraji musejí v pátek počítat s rozbředlou vrstvou sněhu na většině silnic první třídy. Na Uherskohradišťsku, Vsetínsku a Zlínsku jsou sněhové přeháňky. Na silnicích druhé a třetí třídy, které se neudržují chemicky, leží ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem. Do horských oblastí Vsetínska je podle silničářů nutná zimní výbava včetně sněhových řetězů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na horách bojují s přívaly sněhu

Půlmetrovému přívalu sněhu, který napadl v noci ze středy na čtvrtek, zatím úspěšně vzdoruje Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Komunikace nejnavštěvovanějšího...

Výběr článků

Načítám