Hlavní obsah

Na kampaň do Sněmovny dají někteří lídři i sto tisíc

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Chcete kandidovat do Sněmovny na předním místě? Pak zaplaťte. Zhruba takové zásady platí ve většině parlamentních stran, které se snaží dát dohromady maximum peněz na volební kampaň. Kandidovat na volitelných místech tak neznamená pro nominované jen vstupenku do nejvyšších politických pater, ale také finanční zátěž.

Článek

Zejména pro lídry soc. dem. se kandidatura prodraží, neboť v některých krajích musí zaplatit až sto tisíc korun. Premiér Jiří Paroubek jako celostátní lídr přispěje v severních Čechách padesát tisíc korun. Zlínský lídr, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach musí do stranické kasy přispět sto tisíci korunami. Záleží na krajských organizacích, kolik si pro své kandidáty odhlasují.

"Nevím v tuto chvíli, kolik bylo odhlasováno, ale samozřejmě příspěvek pošlu," řekl Právu Paroubek. Sám však nepovažuje za rozumné, aby platili všichni, neboť ne každý si to podle něj může dovolit. "Já bych si to neodvážil dát jako doporučení pro všechny kraje," prohlásil premiér.

Naproti tomu Škromach soudí, že každý kandidát by se měl na volební kampani podílet. "Je to správné," řekl Právu s tím, že příspěvky se ale platí až po oficiálních nominacích, aby se nestaly prostředkem kšeftaření.

Právě v severních Čechách se v soc. dem. strhla hádka, zda mají platit všichni, včetně těch, kteří nemají šanci být zvoleni. Nakonec krajská organizace rozhodla vybírat od prvních osmi kandidátů.

Platí i lidovci a kandidáti ODS

Podobná praxe platí také u lidovců, kde rovněž záleží na krajských organizacích. "Je to jejich věc, ale proč bych třeba já nemohl zaplatit ze svého platu padesát tisíc," řekl Právu místopředseda strany Jan Kasal.

V řádech tisíců pak vždy platili podle místopředsedy ODS Jana Zahradila jejich kandidáti. "Je dobrým zvykem, že kdo se uchází zejména o volitelné místo, měl by přispět. Není to povinnost, nicméně regionální sdružení vypisují takové řekněme sbírky na kampaň," řekl Právu.

Pouze komunisté ústy šéfa poslaneckého klubu Pavla Kováčika tvrdí, že kandidatura za jejich stranu nic nestojí. "Proč by měli přispívat," opáčil Kováčik. Podle něj poslanci a senátoři odvádějí do stranické pokladny příspěvky, jejichž výši ale odmítl říci. Tisícové až desetitisícové roční příspěvky do stranických pokladen odvádějí i poslanci ostatních stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám