Hlavní obsah

Rath chce české distributory léků nahradit zahraničními

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath uvažuje o tom, že by zahraniční distributoři mohli dodávat léky do ČR. Nepřímo tak odpověděl na hrozbu českých distributorů léků, kteří tento týden prohlásili, že pokud jim nejzadluženější státní nemocnice nezaplatí za léky do 14 dnů, zastaví jejich dodávky.

Článek

"Dohodl jsem se s řediteli přímo řízených nemocnic, že nám dodají podklady a my na jejich základě vypíšeme výběrové řízení na jednoho distributora léků, který by byl nejvýhodnější, tedy měl co nejnižší marže a současně lhůty splatnosti v řádu několika měsíců. Výběrové řízení by bylo vypsáno na celoevropské úrovni. Mohl by se do něho přihlásit jakýkoli distributor ze zemí EU," řekl Rath.

Nejzadluženější a tedy nejohroženější jsou tři fakultní nemocnice. Bulovka a Thomayerova v Praze a brněnská U sv. Anny. Rath uvedl, že dohromady mají dluhy u distributorů léčiv asi 400 miliónů korun. "Ředitelé se diví, proč jim čeští distributoři dali nůž na krk, když s nimi mají splátkové kalendáře," uvedl ministr.

Dodal, že žádný pacient nemusí mít obavy, že by svůj lék v nemocnici nedostal. "I kdyby distributoři dodávky přerušili, nemocnice podepíší smlouvy s jinými společnostmi," prohlásil Rath.

Předseda Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý Právu týž den uvedl, že ministerstvo samozřejmě takové výběrové řízení na mezinárodní úrovni může vypsat. "To chci ale vidět, kdo se do něj přihlásí, když běžně distributoři v Evropě chtějí peníze do 14 nebo 30 dní."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám