Hlavní obsah

Senát odmítl řízení zdravotních pojišťoven státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Správní a dozorčí rady zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven mají podle Senátu nadále tvořit hlavně zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. Návrh, aby je nahradili zástupci Sněmovny, ve čtvrtek senátoři odmítli.

Článek

Z novely zákona o veřejném zdravotním pojištění doporučili odstranit také pravidla pro kategorizaci léčiv, a to kvůli rozporu s evropskou směrnicí o stanovování cen a úhrad léčivých přípravků. Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění tak dostane k novému projednání opět Sněmovna.

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) změnu řízení zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven blíže nekomentoval, ale se senátní úpravou souhlasil. V případě Všeobecné zdravotní pojišťovny senátoři na složení jejích rad nic neměnili. Třicetičlennou správní radu tak budou tvořit z jedné třetiny zástupci vlády. Zbývajících 20 členů, dosud zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů, budou volit poslanci [celá zpráva].

Rath naopak odmítl zrušení pravidel o kategorizaci léčiv. Mimo jiné poznamenal, že v Evropě neexistuje jednotný systém výše úhrad léků a například požadované soudní přezkoumání rozhodnutí o cenách nemá žádný evropský stát.

Podle stínového ministra zdravotnictví ODS Tomáše Julínka je ale například odvolací proces proti rozhodnutí komise o kategorizaci léčiv jen v rámci ministerstva nestandardní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám