Hlavní obsah

Letošní volby vyjdou na dvě miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Volební maratón, který letos absolvují Češi, vyjde státní pokladnu na přibližně dvě miliardy korun. V červnu rozhodnou voliči, kdo bude zasedat v poslaneckých lavicích, na podzim jsou naplánovány volby do Senátu a do obecních zastupitelstev.

Článek

Na náklady pro ministerstvo vnitra, policii, kraje a obce je vyhrazeno 1,29 miliard korun. Další peníze získají politické strany, které získají více než 1,5 procenta hlasů. S finanční injekcí na volby počítají i Český statistický úřad či ministerstvo zahraničí.

"Prostředky jsou určeny na financování úkolů a potřeb Státní volební komise, zajištění bezpečného průběhu voleb Policií ČR a na financování úkolů územních samosprávných celků souvisejících s konáním voleb," uvedl mluvčí ministerstva financí Jaroslav Růžek.

Mluvčí ministerstva vnitra Jana Matějusová uvedla, že skutečné náklady dosáhnou podobné úrovně jako při předchozích volbách v roce 2002 s přihlédnutím k míře inflace a zvýšení cen energií a papíru. Před čtyřmi lety volby stály ministerstvo vnitra 794,5 miliónu korun, přičemž samotné sněmovní volby přes 355,2 miliónu korun, uvedla Matějusová.

Půl miliardy korun si mezi sebe rozdělí politické strany

Významnou položku v nákladech na volby představuje částka půl miliardy korun. Je určena na úhradu volebních nákladů politických stran a hnutí, které ve sněmovních volbách získají více než 1,5 procenta hlasů a budou mít nárok na 100 korun za každý získaný hlas. Před čtyřmi lety získalo nárok na příspěvek sedm stran a hnutí, které si rozdělily celkem 441,6 miliónu korun.

Především sčítání odevzdaných hlasů pro poslance, senátory nebo obecní zastupitele bude provádět Český statistický úřad, který na to ze státního rozpočtu má přes 140 miliónů korun.

Ministerstvo zahraničí bude mít na zajištění hlasování na zastupitelských úřadech 30 miliónů korun, uvedl Růžek. Před čtyřmi lety historicky první volby do dolní parlamentní komory v zahraničí stály přes 19 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám