Hlavní obsah

Bureš je o krůček blíž šéfování Nejvyššímu soudu

PRAHA

Prezident Václava Klaus v pondělí naznačil, z jakého okruhu vzejde nový šéf Nejvyššího soudu (NS). Podle hlavy státu by měl nový předseda NS být jedním ze 30 nově jmenovaných soudců, které Klaus jmenuje 14. února. Soudcem nyní není exministr vlád Miloše Zemana a Stanislava Grosse a bývalý kandidát soc. dem. na prezidenta Jaroslav Bureš.

Článek

"Když počkáte do 14. února, což je příští úterý, bude jmenováno 30 nových soudců. Ten možný kandidát do funkce předsedy Nejvyššího soudu bude mezi nimi," řekl Klaus novinářům. Nejžhavějším kandidátem na šéfa NS je Bureš, který se dříve funkce soudce vzdal, aby mohl působit v politice.

Spolu s premiérem Jiřím Paroubkem Klaus rozhodl o odvolání Brožové z funkce minulý týden, soudkyně se tomu brání. Brožová podala na  Klause s Paroubkem správní žalobu, na pondělí chystala ústavní stížnost k Ústavnímu soudu.

Brožová se nechystá abdikovat na soudcovský post. Tvrdí, že byla odvolána, aniž dostala šanci vyjádřit se ke kritice. Nezaznamenala prý ani jednu ústní či písemnou výtku. Němec ale uvedl, že když jí něco vytýkal, Brožová si vzala dlouhou dobu na rozmyšlenou a pak řekla, že NS řídí ona, a tudíž jakákoli kritika ze strany ministra spravedlnosti je nepřípustná. [celá zpráva]

Němec by byl rád, kdyby byl nástupce Brožové jmenován rychle. Vláda o něm ale jednat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám