Hlavní obsah

Lékaři se přou o vystavování neschopenek

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někteří praktičtí lékaři v poslední době odmítají vystavovat pacientům pracovní neschopenky, pokud se léčí u ambulantních specialistů a pracovní neschopnost je s touto léčbou spojena. Specialisté zase říkají, že neschopenky má vystavovat pouze praktický lékař. Pacient tak často pendluje mezi praktickým lékařem a specialistou a dohaduje se, kdo mu vlastně pracovní neschopnost vystaví.

Článek

"Podle mne to není od praktických lékařů úplně kolegiální," říká ministr zdravotnictví David Rath. Upozorňuje, že ambulantní specialisté nejsou zamýšleni jako ti, kteří vystavují a vedou pracovní neschopnost. "To by spíše měli dělat praktičtí lékaři, i když specialisté mohou také," říká Rath.

"My jsme to skutečně dělali, ale nová úhradová vyhláška ministra zdravotnictví nás nutí k tomu, abychom striktně dodržovali zákony. A zákon jasně říká, že pacienta v pracovní neschopnosti musí vést ten lékař, který vystavil pracovní neschopnost a který pacienta léčí. Není tedy možný stav, aby pacienta léčil odborný lékař, ale pracovní neschopnost včetně předepisování léků vystavil praktický lékař," vysvětluje doktor Jan Jelínek, místopředseda Sdružení praktických lékařů.

Za vším je možná kapitační platba

Praktici nechtějí pro specialisty vést pracovní neschopnosti, protože to podle nich je protiprávní stav, který se ale dosud toleroval. Teď už tolerance končí. Ministr zdravotnictví Rath se domnívá, že za vším může být tzv. kapitační platba. Jestliže totiž má praktický lékař ve své kartotéce zaregistrováno např. 2000 pacientů, dostává za ně každý měsíc na hlavu zhruba 32 korun a je úplně jedno, jestli v daném měsíci léčí všechny nebo má ordinaci absolutně prázdnou celý měsíc. Peníze vždycky od pojišťovny dostane.

"Praktičtí lékaři nejsou vlastně vůbec motivováni k tomu, aby pacienta viděli. Proto přišli s nápadem, že by neschopenky měli psát specialisté," domnívá se Rath.

"Víme o ordinacích praktických lékařů, kde lékař ordinuje i deset hodin denně, protože mu projde ordinací padesát i víc pacientů. Jsou ale i ordinace, kde lékař je dvě, maximálně tři hodiny, v ordinaci má pět pacientů, pak zavře a má vyděláno. To považujeme za nespravedlivé," říká Rath. Kapitační platbu ale zrušit zatím nechce. Byla by to totiž vážná změna financování zdravotnictví.

Signální kód

"Očekáváme návrhy praktických lékařů, jak situaci s neschopenkami řešit," dodal Rath. Jelínek ale oponuje: "Žádné dávat nebudeme. Zákon to staví jasně." K oné nespravedlnosti mezi praktickými lékaři přichází ministr s nápadem. Už se předběžně dohodl se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na zavedení tzv. signálního kódu. Ten bude znamenat, že vedle kapitační platby praktický lékař alespoň vykáže, že pacient byl fyzicky přítomen v jeho ordinaci. Za to by od pojišťovny dostal minimální platbu. Pojišťovny by tak věděly, kolik skutečně ordinacemi praktických lékařů projde za den pacientů a jak jsou praktici vytíženi.

Jelínek odmítl slova Ratha, že by praktičtí lékaři nechtěli pacienty léčit. Podle něj opak je pravda. Jsou prý v roce období, kdy čekárny doslova praskají ve švech. Praktičtí lékaři se také domnívají, že když bude neschopenky vystavovat specialista, pacienti se zbaví i několika zbytečných čekání u praktika a budou spokojenější. V ordinacích mu proto dávají poučení, kde se to píše.

Spor o vydávání pracovních neschopností zdaleka není ukončen. Dá se očekávat, že ještě zjitří už tak napjatou náladu ve zdravotnictví. Podle Rathových slov je to ale normální, když se v systému dělá pořádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám