Hlavní obsah

Paroubek: do odkupu akcií Unipetrolu vláda nezasáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek v pátek ostře odmítl spekulace některých médií o tom, že loni v srpnu pověřil právníka úřadu vlády Petra Šrámka, aby u Komise pro cenné papíry (KCP) ovlivnil cenu pro odkup akcií Unipetrolu od menšinových akcionářů této chemické firmy.

Článek

"Návštěva pana Šrámka u předsedy komise Pavla Hollmana nemohla mít jiný účel, než zjistit, jaký byl v té době stav projednávání povinné nabídky PKN Orlen. Ta se týkala převzetí akcií některých českých společností, které komise v té době dokončovala," sdělil v pátek Právu Paroubek.

Samotná KCP po svém rozhodnutí v tiskové zprávě prohlásila, že ji nikdo neovlivňoval. Cenu u povinného výkupu menšinových akcionářů Unipetrolu stanovila 26. srpna na 139 korun za akcii. V té době se emise petrochemického holdingu na burze obchodovaly zhruba za 190 Kč.

KCP posuzoval nabídku měsíce

"Bylo okradeno několik desítek tisíc akcionářů Unipetrolu, občanů České republiky," řekl ve čtvrtek ve Sněmovně šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý těsně předtím, než ho Sněmovna odvolala z dozorčí rady České konsolidační agentury.

Paroubek to označil za "pokus o vytváření další umělé aféry"."Komise pro cenné papíry posuzovala uvedenou nabídku po dobu několika měsíců, a rozhodující podklady pro své rozhodnutí obdržela dávno předtím, než vypukla aféra, s níž je spojován bývalý ředitel kabinetu premiéra, a dávno předtím bylo konečné rozhodnutí komise také připraveno," uvedl premiér.

Dále upozornil, že situace, kdy komise schválí povinnou nabídku převzetí, neznamená, že by kterýkoli akcionář cílové společnosti byl povinen své akcie prodat, anebo že by s nimi nemohl i nadále na burze obchodovat. "Podle dostupných informací si většina akcionářů své akcie buď ponechala anebo s nimi obchoduje," zdůraznil Paroubek.

Hrozil vnitřní rozvrat petrochemické firmy

Pokud by KCP povinnou nabídku na převzetí akcií minoritních akcionářů od PKN Orlen tehdy neschválila, podle něj reálně hrozilo, že by na následující valné hromadě Unipetrolu "došlo k takovým změnám, jež by mohly Unipetrol a ostatní cílové společnosti vnitřně rozvrátit".

"Pokud tedy někteří politici ODS tvrdí, že uvedeným rozhodnutím KCP mohlo dojít k poškození akcionářů Unipetrolu, je skutečnost přesně opačná," dodal premiér.

Sociální demokracie vydala po čtvrtečním útoku Tlustého na premiéra zprávu, že to byla naopak ODS, která se snažila KCP politicky ovlivnit. Necelých čtrnáct dní před rozhodnutím komise vydalo politické grémium ODS totiž prohlášení, že "ODS očekává, že KCP nedopustí poškození menšinových akcionářů v této privatizaci a stanoví reálnou a férovou cenu akcií pro menšinové akcionáře v rámci povinného výkupu."

"K současnému povyku, který ODS kolem privatizace Unipetrolu vyvolává, stačí ve světle výše uvedené skutečnosti parafrází poznamenat: Zloděj křičí, chyťte zloděje!," uzavřela mluvčí vlády ČR Lucie Orgoníková.

Reklama

Související články

Komise: vláda privatizovala Unipetrol korektně

Vyšetřovací komise, která ve Sněmovně dohlížela na privatizaci Unipetrolu, uzavřela svou práci. Členové komise rozhodli, že vláda postupovala při privatizaci...

Výběr článků

Načítám