Hlavní obsah

Počasí se mění, začalo sněžit, má mrznout

ČESKÁ REPUBLIKA

V neděli a v pondělí podle sobotní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu sevřou Českou republiku mrazy, kdy v noci klesne teplota pod minus deset stupňů a v údolích na východě země až na minus dvacet. Před nástupem mrazů začalo v sobotu odpoledne místy sněžit.

Článek

Za studenou frontou, která v sobotu odpoledne přejde od severu naším územím, k nám pronikne od severovýchodu studený pevninský vzduch. Po neděli a pondělku silné mrazy poleví.

V sobotu sněžilo

Předzvěstí nastupujících mrazů bylo sobotní sněžení na Zlínsku, Královéhradecku, Pardubicku, či Liberecku. Na Olomoucku v sobotu také sněžilo a navíc tam  večer hrozí námrazy. Řidiči proto budou muset jezdit s větší opatrností.

V Moravskoslezském kraji napadlo v sobotu místy až pět centimetrů sněhu, řidiči si proto musejí při svých cestách počínat mimořádně opatrně. Největší nebezpečí hrozí v Beskydech, například na cestě směrem na Bumbálku je rozbředlá vrstva sněhu. Všechny silnice v Moravskoslezském kraji jsou ale podle informací silničářů sjízdné.

Na většině území středočeského kraje, kde místy sněžilo, snižuje viditelnost mlha. Na území Plzeňského a Karlovarského kraje jsou také sněhové přeháňky nebo sněží. Sníh na silnicích ale většinou roztává.V Krkonoších a Orlických horách v sobotu také sněžilo.

Smog se rozptyluje pomalu

Tento týden sice mrazy polevily, ale vystřídalo je inverzní počasí, které bylo hlavní příčinou vysoké koncentrace znečisťujících látek v ovzduší ve městech a průmyslových oblastech.

Nastupují tlaková výše by měla inverzi ukončit, smog se však rozptyluje pomalu zejména na severu Moravy, ale také v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostravsko trápí smog

Až osminásobně jsou v těchto dnech překračovány limity prašnosti na některých místech Ostravska. "V kraji se opět s příchodem mrazů a inverze zhoršil stav...

Ústecko stále dusí zvýšené koncentrace prachu

Obyvatele Ústeckého kraje stále dusí inverze, která výrazně zhoršuje rozptyl škodlivých látek v ovzduší. Lidé se tak nadále potýkají se zvýšenými koncentracemi...

Výběr článků

Načítám