Hlavní obsah

Unionista Mareš možná zaznamená politický comeback

– PRAHA

Na uprázdněné místo ve Sněmovně po odcházejícím Františku Pelcovi (US-DEU) se tísní několik kandidátů. Jedním z nich je i bývalý předseda US-DEU a vicepremiér Špidlova kabinetu Petr Mareš.

Článek

Mareš je na seznamu Pelcových náhradníků, který vede Český statistický úřad (ČSÚ), uveden jako první. Mareš ale nechtěl možnost krátkého návratu do vysoké politiky komentovat, podle jeho informací by na konec volebního období měl spíše ve Sněmovně zasednout Jiří Vacek, jenž byl v roce 2002 na kandidátce Koalice za lidovce.

Vacek, jenž se profiloval jako expert KDU-ČSL na drogovou problematiku, však již není členem strany. Bez nadějí na zasednutí v poslanecké lavici tak nejsou ani třetí v pořadí čekatelů lidovec Václav Nosek, či čtvrtý unionista František Gábor.

Unionistům hrozí ztráta poslaneckého klubu

Pelc se od března stane ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny. Není příliš pravděpodobné, že by se US-DEU, která se v průzkumech stranických preferencí pohybuje okolo jednoho procenta, dostala po volbách opět do Sněmovny. Je tedy otázkou, zda by Mareš, jenž byl poslancem od roku 1998, přijal nabídku na post zákonodárce. Spíše se o něm uvažovalo jako o možném velvyslanci ČR v Nizozemsku.

Pokud by unionistického poslance nahradil například lidovec, ztratila by US-DEU nárok na existenci samostatného poslaneckého klubu.  K jeho působení je nutné mít alespoň deset poslanců, v případě záměny Pelce za lidovce by měli unionisté pouze devět členů ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám