Hlavní obsah

Šéfem komise NBÚ je rebelující sociální demokrat Titz

PRAHA

Předsedou sněmovní komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se stal Miloš Titz (ČSSD). Poslanci o tom rozhodli v tajném hlasování. Titz zvítězil v prvním kole volby, kdy mu ze 146 hlasovacích lístků patřilo 88.

Článek

Vytvoření komise předpokládá nový zákon o ochraně utajovaných skutečností, který platí od začátku roku. Komise by měla plnit stejné funkce jako již léta existující komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS).

Poslanci zvolili členy komise minulý týden. Tento týden pak za její členy zvolili Tomáše Kladívka a Ivana Langera (oba ODS), Karla Šplíchala a Miloše Titze (oba ČSSD), lidovce Pavla Severu, unionistu Roberta Vokáče a komunistu Václava Franka.

Titz je dlouholetým poslancem ČSSD. Pracuje ve sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost.  Loni v září Právú řekl, že v nadcházejících volbách již do dolní komory kandidovat nebude. Titz v poslední době patří k poslancům ČSSD, kteří se nebojí vyjádřit názor, jenž se liší od stanoviska premiéra Jiřího Paroubka.

Sněmovna má již několik kontrolních komisí. Dlouhodobě v dolní parlamentní komoře působí komise pro kontrolu činnosti BIS, komise pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství a komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR, známá pod přezdívkou "velké ucho".

Reklama

Související články

Poslanci chtějí dohlédnout na NBÚ

Sněmovna v úterý podpořila vznik kontrolní komise pro Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Komise by měla být sedmičlenná a její pravomoci by se měly podobat těm,...

Výběr článků

Načítám