Hlavní obsah

VZP zaplatí středočeským nemocnicím veškerou péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) chce podepsat dodatky smluv se všemi středočeskými oblastními nemocnicemi. Zdravotnická zařízení tak získají jistotu, že jim bude proplacena veškerá poskytnutá péče od začátku letošního roku.

Článek

Čtyři středočeské nemocnice se od ledna ocitly ve spletité situaci a hrozily jim finanční problémy. Nemocnice v Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Benešově nemají od počátku roku platné smlouvy s VZP. Nijak neomezily péči, ale bez smluv jim pojišťovna platí jen péči akutní a neodkladnou. Ta ovšem představuje jen asi 30 procent veškeré péče, kterou nemocnice poskytují.

Na konci roku upozorňoval na možné problémy nemocnic středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), jenž dokonce hrozil, že by klientům VZP nemusela být péče v nemocnicích poskytována. Jeho obavy se ale ukázaly jako liché. [celá zpráva]

Bendl se obává upřednostňování pražských nemocnic

Kraj nabídl nemocnicím půjčku ze svého rozpočtu v celkové výši 50 miliónů korun. Nemocnice o ni mohly požádat, pokud se dostanou do platebních problémů. "Je vidět, že náš tlak nebyl zbytečný," řekl Bendl při návštěvě Mělnicka.

Hejtman ovšem zdůraznil, že nejdůležitější bude nyní výsledek výběrového řízení na poskytování zdravotnické péče ve Středočeském kraji. Bendl tvrdil, že vedení ministerstva zdravotnictví v něm bude chtít upřednostnit pražské fakultní nemocnice. Pokud by pražské nemocnice uspěly, znamenalo by to podle Bendla velké omezení zdravotní péče ve středočeských nemocnicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám