Hlavní obsah

Paroubka pobuřuje výraz černoch

Novinky, ora
PRAHA

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) při interpelacích odpovídal na dotazy opozičních poslanců. Paroubek vysvětloval zejména občanským demokratům své mínění o Romech, stejně jako situaci v hranické továrně na výrobu televizí. Paroubek tvrdil, že je mu naprosto cizí rasismus, naopak jej prý trápí užívání termínu černoch.

Článek

Poslanec Marek Benda premiérovi připomněl, že v létě sliboval ve Sněmovně, že "za této vlády se hajlovat nebude". Narážel tím na problémy, které Paroubkovi způsobil humoristický pořad s hercem Jiřím Krampolem, ve kterém šéf kabinetu sám účinkuje. Paroubek se údajně smál při vtipech o Romech.

Paroubek však kritiku v tomto týdnu ostře odmítl, argumentoval i tím, že v pořadu spoluúčinkuje i romský umělec Antonín Gondolán, který žádný náznak rasismu nezaregistroval. Gondolán Paroubkova slova potvrdil.

"Romů si velmi vážím, chovám k nim přirozenou úctu," řekl ve Sněmovně premiér. Podle něj je celá záležitost uměle vyvolaná především ze strany pravicového tisku.

Paroubek se později pustil i do novinářů z Lidových novin a Mladé fronty Dnes. Podle premiéra je nepřípustné užívání slova černoch, které se v obou denících objevilo. Paroubka prý slovo černoch pobuřuje, korektní je podle něj výraz Afroameričan.

"Rozhorlení pravicoví novináři by měli vědět, že tím správným výrazem je Afroameričan. Výraz černoch - Negro je "politically incorrect", tedy je to termín vnímaný jako rasistický a pejorativní," uvedl Paroubek.

Paroubek mluvil i o LG.Philips Displays

Občanský demokrat Miroslav Beneš se otázal na situaci v továrně v Hranicích na Moravě, kde stát poskytoval výhodné podmínky pro podnikání firmě LG.Philips Displays, která však vyhlásila bankrot.

"Chtěl bych říci, pokud jde o náklady firmy Phillips pro Českou republiku, veřejná podpora dosáhla cca 1,5 miliardy korun. Přínosy této firmy pro Českou republiku dosáhly 15,3 miliardy korun ve formě zakázek pro podniky a další subjekty na území ČR, 12 miliardy korun investic, přičemž ten závazek byl 7 miliardy korun," zdůraznil výhodnost investice premiér. 

Paroubek podpořil snahu vlády o poskytnutí finanční pomoci podniku, pokud ten dokáže, že má ziskové zakázky. Podle premiéra by se měl stát zajímat o osud asi 1300 zaměstnanců hranické továrny.

Diskuse byla zrušena kvůli nevhodným rasistickým příspěvkům. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

Anketa

Který výraz je podle vás korektnější?
černoch
91,4 %
Afroameričan
8,6 %
Celkem hlasovalo 8337 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám