Hlavní obsah

Vláda: ať si poslanci v MHD platí

– PRAHA

Poslanci a senátoři by si měli v městské hromadné dopravě platit. Po pražských zastupitelích vyjádřila tento názor ve středu večer i vláda. Bez ohledu na postoj vlády nyní iniciativu hlavního města posoudí Sněmovna. Není ale jisté, zda stihne do červnových voleb normu schválit.

Článek

"Těžko říct, přece jen ta iniciativa přichází dost pozdě," řekl novinářům ministr financí a úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Záleží ale podle něj na vůli dolní komory.

Pražští zastupitelé jsou přesvědčeni, že poslanci a senátoři, ale také europoslanci a ústavní soudci by měli za městskou dopravu platit stejně jako ostatní lidé. Předlohu schválili na návrh opozičních Evropských demokratů (ED). [celá zpráva]

Skutečnost, že zákonodárci jezdí hromadnou dopravou zadarmo, označil předseda klubu ED Jiří Witzany za neodůvodněnou výhodu. Výdaje na dopravu mají hrazeny paušální částkou, připomněl. Tuto výhodu musejí považovat za trapnou i sami poslanci a senátoři, soudí. Předchozí pokusy prosadit tuto změnu ale neprošly. Sobotka si to vysvětluje tím, že Sněmovna to zřejmě v záplavě zákonů nevnímala jako prioritu.

Zrušení výhody by mělo podle pražských zastupitelů spíše morální než ekonomický dopad. Vliv na rozpočty dopravních podniků by byl zanedbatelný, krok by ale mohl pomoci k obnovení důvěry mezi řadovými občany a politiky.

Pokud Sněmovna návrh schválí, měli by členové dolní parlamentní komory platit za MHD ve všech českých městech. V předvolebním období tak mají zákonodárci možnost voličům dokázat, že to s lidovostí myslejí vážně. Většina poslanců navíc dává před hromadnou dopravou přednost pohodlí svých automobilů.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby si zákonodárci v MHD platili?
Ano
97,6 %
Ne
2,4 %
Celkem hlasovalo 14973 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám