Hlavní obsah

Senátoři vrátili poslancům deregulaci nájmů

– PRAHA

Senátoři ve středu vrátili poslancům zákon o deregulaci nájemného. Souhlasí s růstem nájemného, ale nelíbí se jim od roku 2011 regulace i v bytech, kde nyní činže regulovány už nejsou. Regulované nájemné se nyní vztahuje na 750 000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu.

Článek

Nájemné má podle verze schválené poslanci růst v průměru o 14,2 procenta ročně po dobu čtyř let. Vlastníci domů mohli nájmy začít zvyšovat od ledna 2007. Od roku 2011 by měla výši činží určovat dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem.

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) před vrácením zákona poslancům varoval v obavách, že se ve Sněmovně napodruhé nepodaří najít dostatek hlasů pro její schválení. Návrh ve Sněmovně v prosinci prosadili jen poslanci vládní koalice, kteří mají v dolní komoře pouze těsnou většinu.

Ministr připomněl, že podoba zákona je výsledkem kompromisu koaličních stran. "Jsem bytostně přesvědčen, že deregulace nájmu je velmi potřebná a není možné ji už nadále odkládat," uvedl.

Martínek odmítl námitky některých vlastníků domů i senátorů, že by byl návrh zákona protiústavní. Podle senátorky Jitky Seitlové (za hnutí Nezávislí) jde zákon proti ochraně vlastnického práva. Majitelé domů, kteří vlastní přibližně 300 000 bytů s regulovaným nájemným, protiústavnost zákona vidí v tom, že jim s výjimkou Prahy růst činží neumožní pokrýt náklady na běžné opravy a údržbu. Pro zamítnutí zákona ale bylo jen deset senátorů, naopak ke schválení chyběly tři hlasy.

Nájmy se podle zákona mají zvyšovat až do pěti procent tržní ceny bytu, v případě čtvrté kategorie do 4,5 procenta. Byty se podle kategorií již nerozdělují, kvůli nájemním smlouvám se s těmito termíny ale stále počítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám