Hlavní obsah

Rodiče budou na děti brát až 7300 měsíčně

– PRAHA

Příspěvek na novorozence se zřejmě markantně zvýší. Senátoři ze sociálního výboru jednomyslně podpořili záměr poslanců, aby se dávka pro nejmenší zvýšila ze současných 3635 korun.V příslušné novele ale senátní výbor navrhl upřesnit výpočet příspěvku. Novelu tak bude muset asi ještě jednou projednat Sněmovna.

Článek

Výše rodičovského příspěvku má podle novely zákona o státní sociální podpoře nově odpovídat 40 procentům průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Průměrná měsíční mzda v Česku za loňská tři čtvrtletí představovala 18 421 korun. Na dávku budou mít nárok rodiče, jejichž ratolestem je mezi od šesti měsíců do čtyř let.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí si vyšší příspěvky ročně vyžádají ze státní pokladny zhruba 12 miliard korun. Budoucí vláda tak na ně pravděpodobně bude muset ušetřit.

Možnost rozložit zvýšení rodičovského příspěvku do několika let, o níž počátkem roku mluvili lídři dvou nejsilnějších stran Jiří Paroubek (ČSSD) a Mirek Topolánek (ODS), nikdo nenavrhoval. S výší příspěvku se dlouho nehýbalo, což vedlo ke snížení životní úrovně rodin s dětmi, uvedla šéfka výboru Alena Palečková (ODS).

"Je to návrat ke stavu, který tady byl, kdy příspěvek představoval jakousi finanční náhradu na úrovni minimální mzdy. Tím, že se to nevalorizovalo, tak se to dostalo na úroveň existenčního minima," řekl senátor Josef Novotný (SNK). Od zvýšení příspěvku si slibuje to, že spustí "zadržovanou vlnu mateřství u středních a vyšších vrstev". "Z mateřské dovolené se stává mateřská práce," dodal senátor. "Rodičovský příspěvek je jedna z mála dávek, která je smysluplná," podotkla Daniela Filipiová (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám