Hlavní obsah

Smog dusí republiku, limity jsou několikanásobně překročeny

– ČESKÁ REPUBLIKA

Inverzní počasí, které zabraňuje proudění vzduchu, působí už několik dní potíže lidem na mnoha místech republiky. Především v městských a průmyslových aglomeracích poletuje mnohem více částic prachu, než povolují limity. Lékaři varují především starší lidi, děti a astmatiky, aby omezili pobyt venku. Nejhorší situace je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Článek

"Komínů je prostě moc," vysvětlil vedoucí karvinské chemického laboratoře Zdravotního ústavu v Ostravě Jiří Bílek s tím, že v Moravskoslezském kraji je nejvíce smogu na Karvinsku a Ostravsku.

"I přes určitý nedávný útlum totiž tyto oblasti patří k nejprůmyslovějším částem republiky. Ačkoli hutě nebo doly jednotlivě splňují limity množství polétavého prachu, tak dohromady v době inverze působí potíže. V úterý se naměřené hodnoty v nejhorších případech pohybovaly v rozmezí 120 až 200 mikrogramů polétavého prachu na krychlový metr. Normální je přitom hodnota až 50 mikrogramů. Navíc vyhlídky nejsou vůbec dobré. Inverzní počasí potrvá ještě zhruba týden, přitom by stačilo trochu větru, aby se situace zlepšila," uvedl Bílek.

Ještě horší je situace v Ústeckém kraji, kde koncentrace prachu v krajském městě překročila včera limity šestinásobně. Stejné jedovaté ovzduší je na Litoměřicku, Teplicku, Mostecku, v okolí Tušimic a na Chomutovsku. Ústecký magistrát v pondělí dokonce upozornil obyvatele města prostřednictvím SMS zpráv na zvýšené koncentrace škodlivin. V Mostě denně radnice vyvěšuje aktuální informace o počasí na budově úřadu.

Množství prachu roste už týden

Přitom koncentrace prašného aerosolu od víkendu stále rostou. "Množství prachu v ovzduší se kvůli špatným rozptylovým podmínkám postupně zvyšuje už od 23. ledna. V pondělí jsme zaznamenali čtyřiadvacetihodinový průměr 186 mikrogramů na metr krychlový a to už je skutečně neobvykle vysoká hodnota," řekl Právu Marek Hladík z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.

Zhoršená kvalita ovzduší trápí obyvatele Olomouckého kraje už od poloviny ledna. Zřejmě nejhorší situace je v Přerově, kde bylo v pondělí naměřeno až šestinásobné překročení hodnot koncentrace prachu, tedy shodně jako v Ústeckém kraji.

Jen o málo lepší vzduch dýchali lidé ale i v Olomouci nebo Prostějově. Podle vedoucího odboru životního prostředí přerovské radnice Pavla Juliše jde při kombinaci prachu a mlhy o klasickou smogovou situaci. "Informujeme především školy či domy s pečovatelskou službou, aby se lidé příliš nezdržovali venku," uvedl Juliš.

Přitom zhoršení ovzduší není jen problémem velkých průmyslových aglomerací. Například měřicí stanice v Uherském Hradišti už několikrát ukázala až pětinásobně překročený limit prachu v ovzduší. "Jsou to čísla v tomto regionu abnormálně vysoká," řekl Právu Robert Skeřil z Hydrometeorologického ústavu v Brně.

Situaci zhoršují auta

Stoupající koncentrace polétavé prašnosti v současném inverzním počasí zaznamenal i Český hydrometeorologický ústav v Hradci Králové. Vedoucí jeho oddělení ochrany čistoty ovzduší Rostislav Jireš řekl, že zdrojem znečištění je jednoznačně automobilová doprava.

"Stanovený čtyřiadvacetihodinový průměrný limit je sice u nás překročen, nikoliv ale dlouhodobě, takže na situaci zatím není třeba reagovat. Vyhláška k zákonu o ochraně ovzduší totiž povoluje překročení limitu pětatřicetkrát ročně, k čemuž ještě nedošlo," uvedl Jireš. Pokud bude inverze pokračovat a povolený dlouhodobý limit bude překročen, nastane pro kraj i města povinnost na situaci reagovat podle jejich plánů ochrany ovzduší. "Ale dnes například zastavit dopravu kvůli překročení denního limitu by byl čirý nesmysl, znamenalo by to šílený kolaps," dodal.

Mráz pomáhá v boji se smogem

V ordinacích plzeňských praktických lékařů se v důsledku smogu v posledních dnech zvýšil počet ošetřených pacientů, které trápí respirační onemocnění. Jen ordinaci MUDr. Evženie Bartákové navštívilo během jediného dne 56 osob, téměř dvojnásobek běžného počtu. Podle informací ze zmíněné ordinace v tyto dny mnohem častěji přicházejí i kardiaci, hypertonici, astmatici a také osoby s psychickými problémy.

Lékaři varují především astmatiky. "Ti by určitě měli omezit svůj pobyt venku. Totéž platí i pro starší lidi a pro děti. Citlivě by se mělo postupovat i při větrání, je dobré větrat jen krátce, ale intenzivně," doporučuje Zdenka Skulová z uherskohradišťského pracoviště Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Podle lékařů mráz brání větší explozi respiračních onemocnění. "Hubí viry. Špatné by bylo, kdyby se teploty zvedly k bodu mrazu a inverzní počasí by zůstalo. To by byla moc špatná kombinace," obává se šéf karvinské laboratoře Zdravotního ústavu v Ostravě Bílek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám