Hlavní obsah

Zákoník práce opět rozhádal poslance

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v úterý ve druhém čtení projednávali návrh Zákoníku práce (ZP). Zákonodárci při diskusi nešetřili nevybíravými výrazy, trnem v oku ODS byla údajná spolupráce ČSSD a KSČM při prosazování kontroverzního pracovního předpisu.

Článek

I premiér Jiří Paroubek předpokládá, že Sněmovna ve třetím čtení Zákoník práce schválí hlasy poslanců ČSSD a KSČM. "Předpokládám, že to tak může být," řekl v úterý novinářům. Dolní komora by měla o ZP rozhodnout příští týden.

ZP ve Sněmovně podpořil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). "Návrh Zákoníku práce byl zpracován i projednán standardním způsobem. Po legislativní stránce je srovnatelný s jinými návrhy zákonů, které vláda Sněmovně předložila, což uznala i legislativní rada vlády," tvrdil ministr. "Kritiku na nepřehlednost a nesrozumitelnost musím tudíž odmítnout, protože ji nepovažuji za opodstatněnou," dodal Škromach.

Ministr se na rozdíl od pravicových poslanců domnívá, že úprava pracovních vztahů je v ČR jedna z nejliberálnějších v rámci EU. "To je reálný fakt," prohlásil Škromach.

Páralová hrozila nulovou tolerancí po bolševicku

Ostře se do ZP i do způsobu jeho přijímání pustila stínová ministryně práce a sociálních věcí ODS Alena Páralová. "ZP je důležitá norma, která zasahuje do života více než poloviny obyvatel," začala Páralová zlehka.

Poté začala útočit na spolupráci soc. dem. a komunistů. "Tento způsob přijímání zákona zdá se mi být poněkud nešťastným," sdělila poslancům Páralová. "Jednotná fronta ČSSD a KSČM bezohledně válcuje vše," hřímala poslankyně. "Je to nulová tolerance po bolševicku," dodala.

Oponoval jí soc. dem. poslanec Zdeněk Jičínský. Ten se přimlouval za větší kultivovanost diskuse. Sám však naznačil, že "by bylo možné hovořit o pravicovém bolševismu ODS ve Sněmovně". Připomněl tak časy Klausovy vlády v letech 1992 - 1996, kdy měla ODS v dolní parlamentní komoře pohodlnou většinu. "Dnes bych mohl mluvit o pravicovém menševismu ODS, ale není dobré si zahrávat s ostrými výrazy," zdůraznil Jičínský.

Poslanci KSČM dávali najevo, že ZP podpoří, naopak proti znění normy byli zákonodárci KDU-ČSL, kterým se nezamlouvá souznění levicových stran.

ZÁKONÍK PRÁCE

  • Ruší 58 předpisů a nahrazuje několik zákonů.
  • Zavádí nový princip vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli: "co zákon nezakazuje, je povoleno".
  • Zvyšuje maximální rozsah hodin u dohod o provedení práce na 150 za kalendářní rok ze současných 100.
  • Firmy bez odborů mohou vydávat vnitřní předpisy.
  • U firem do deseti zaměstnanců se snižuje rozsah zákonných povinností zaměstnatele (například v poskytování informací).
  • Zavádí "konto pracovní doby". Podnikům má zajistit reakci na požadavky trhu. Firmy budou moci upravit stanovenou týdenní pracovní dobu zaměstnanců a zároveň jim vyplácet stálou mzdu. Využívat je mohou i společnosti, ve kterých nejsou odbory.
  • Sjednocuje výpovědní dobu na dva měsíce (nyní je výpovědní doba je dvouměsíční, ale z organizačních důvodů zaměstnavatele i tříměsíční).
  •  Nezahrnuje už nástroje k zabezpečování plné zaměstnanosti (překážky při rozvázání poměru). Zaměstnavatel nebude muset u výpovědi z organizačních důvodů pracovníkovi hledat nové místo.
  •  Navrhuje, aby bylo možné rozvázat pracovní poměr ze strany zaměstnavatele ze zdravotních důvodů za odstupné.   

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnavatelé dál odmítají Zákoník práce

Ani změny, které vláda ve středu schválila v návrhu Zákoníku práce, zaměstnavatele neuspokojila. Ačkoliv nová ustanovení uvítali, návrh se jim stále nelíbí....

Výběr článků

Načítám