Hlavní obsah

Rodiny v Karviné-Dolech jsou bez vody, tak rozpouštějí sníh

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Od minulého pátku neteče voda sedmdesáti rodinám v karvinské čtvrti Doly. Obyvatelé dvou tamních hornických kolonií Mexiko a Františka kvůli tomu například rozpouštějí doma sníh, aby mohli spláchnout záchod. S hygienou jsou na štíru, voda z cisterny stačí akorát na malé opláchnutí.

Článek

Přítok vody do rodinných domků odstavily neobvyklé problémy. Zamrzlo vodovodní potrubí ve dvoukilometrovém úseku, které kvůli poddolování celé oblasti vede nad zemí. Severomoravské vodovody a kanalizace zatím nejsou schopné říct, kdy lidem voda opět poteče.

Obyvatelé se budou muset zřejmě obrnit železnou trpělivostí. "Je to hrozné. Nemůžeme se vůbec koupat. Záchod nejde spláchnout. Vodou z cisteren musíme šetřit, protože stačí akorát na opláchnutí. Proto na splachování záchodu raději rozpouštíme sníh," popsala Alžběta Pietraszová. Podle jejich slov do kolonií zamíří jediná cisterna s vodou pouze dvakrát za den, což je málo. "Řidič ještě spěchá, že toho má hodně a musí jet jinam," vylíčila Pietraszová.

Karvinský magistrát se bude snažit lidem pomoci. "Spojíme se s majitelem těch domků - Správou majetku OKD, abychom zajistili alespoň další cisternu a lidé měli vody dostatek," slíbil primátor města Antonín Petráš (KSČM).

Mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Eva Špirochová Právu řekla, že s podobnými problémy se ještě nesetkali. "Zatím se nám něco podobného nestalo, protože všude vede potrubí v zemi a v nezamrzající hloubce. Voda v dvoukilometrovém potrubí nad zemí zamrzla při velkých mrazech v celém úseku," konstatovala Špirochová. Vodárny nyní hledají technické řešení, jak vodu v potrubí opět rozproudit. "Zřejmě se budeme snažit potrubí nahřívat ohněm a vodu v něm rozmrazit. To ale asi bude vyžadovat delší čas," popsala. Zatím proto není schopna říct, kdy se lidé vody opět dočkají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám