Hlavní obsah

Průmyslová města dusí inverze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průmyslových místech Česka lidé bojují s inverzí. Obyvatele větších měst jako jsou Ostrava či Ústí nad Labem trápí prach. Proto stále platí doporučení malým dětem, těhotným ženám, nemocným a starým lidem, aby omezili pobyt venku na nezbytně nutnou dobu.

Článek

Kvůli zvýšenému množství prašného aerosolu byla v pondělí odborníky vyhodnocena kvalita ovzduší jako velmi špatná v Ústí nad Labem, Teplicích, Litoměřicích, Roudnici n.L. a jako špatná v Chomutově. Ostatní škodliviny jsou zatím pod limity, ale postupně se jejich koncentrace také zvyšují. Například oxid dusičitý dosáhl v pondělí v Ústí - Kočkově 110 mikrogramů na metr krychlový, imisní limit je 200 mikrogramů.

Ústečtí meteorologové zatím neočekávají v nejbližších dnech radikální změnu inverzního charakteru počasí. Podmínky pro rozptyl škodlivin v ovzduší tak nadále zřejmě zůstanou nepříznivé.

Počátkem devadesátých let dusil obyvatele podkrušnohorské pánve zejména oxid siřičitý. Jeho vysoké koncentrace vedly až k vyhlašování regulačních stupňů. V důsledku masivního odsíření severočeských tepelných elektráren nedosahují koncentrace oxidu siřičitého v posledních zimách žádných extrémních hodnot.

Zvyšování koncentrací prachu v ovzduší měst přisují odborníci zvýšené automobilové dopravě a rostoucímu počtu lokálních topenišť.

Smog trápí i Moravany a Slezany

Nepříznivá smogová situace v Moravskoslezském kraji stále pokračuje. V ovzduší je stále několikanásobně více polétavého prachu, než jsou imisní limity. Nejhorší je situace ve Věřňovicích na Karvinsku, kde je limit překročen více něž patnáctkrát.

V regionu je nyní 250 až 500 mikrogramů prachu na metr krychlový. Denní limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový. Ve Věřňovicích se dokonce pohybují okolo 800 mikrogramů na metr krychlový.

Obdobné starosti s prachem mají i lidé na Přerovsku. Až šestinásobné překročení hodnot koncentrace prachu naměřili v pondělí odborníci v Přerově. Tamní obyvatele trápí znečištěný vzduch již od minulého týdne. Vedení přerovské radnice i nadále vyzývá především rodiče malých dětí a nemocné, aby zbytečně nevycházeli ven.

Zatímco denní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový, v některých stanicích v kraji byly v pondělí tyto hodnoty několikanásobně překročeny. V Přerově to bylo dokonce 280 mikrogramů.

Reklama

Související témata:

Související články

Prachové SMS zprávy varovaly občany Ústí

Výrazně zvýšené hodnoty koncentrace prachu v ovzduší přiměly magistrát v Ústí nad Labem k rozeslání textových zpráv na mobilní telefony občanů s informacemi...

Ústecko stále dusí zvýšené koncentrace prachu

Obyvatele Ústeckého kraje stále dusí inverze, která výrazně zhoršuje rozptyl škodlivých látek v ovzduší. Lidé se tak nadále potýkají se zvýšenými koncentracemi...

Výběr článků

Načítám