Hlavní obsah

Rath lékárníkům neustoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí v poledne většina lékárníků uzavřela na tři hodiny své provozovny. Protest byl namířen proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha. Ten však z ní nehodlá ustoupit a akci označil za "stávku" milionářů. Lékárníci jsou připraveni tlak zesílit.

Článek

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD), jenž je hlavním terčem kritiky lékárníků, tvrdil, že stávka je zbytečná, protože lékárníkům se daří dobře. Vedení  České lékárnické komory (ČLK) tvrdí, že k pondělnímu protestu se připojilo až 90 procent lékáren a napříště mohou zůstat zavřené třeba několik dní.

Rath uvedl, že návrh lékárníků zvýšit marži u levných léků až na 50 procent je pro něj nepřijatelný, protože by tím podle jeho analýz stouply výrazně náklady na léky v ceně do 300 korun. Volně prodejné léky podle ministra podražily o třetinu. "Nepřipustím žádné zdražování pro pacienty léků tím, že by stoupala marže, jak to požaduje komora," prohlásil ministr.

"Nebojujeme za vyšší marže. Máme dvě priority: trváme na dostupnosti lékárenské péče v menších městech a zároveň chceme prosazovat naše řešení, která omezí plýtvání s léky," řekl ČTK prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Lékárníci dlouhodobě varují, že po snížení marže o tři procenta klesnou příjmy lékáren až o 15 procent, krach podle nich hrozí čtvrtině z 2200 lékáren, zejména venkovských. Od ledna klesla marže z 32 na 29 procent, lékárníci se o ni dělí s distributory. Po odečtení DPH dostanou kolem 17 procent.

Ke stávce se nepřipojily lékárny ve velkých fakultních nemocnicích. Některé soukromé lékárny, které sídlí v supermarketech, byly rovněž otevřené.

Lékárníci předali Paroubkovi petici

Dopoledne předali lékárníci na úřadu vlády petici s 1650 podpisy zaměstnanců lékáren a představitelů lékárníků. Lékárníci tak apelovali na premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), aby se více věnoval jejich problémům. Připojili se k ní lékárníci ze všech typů lékáren - veřejných, fakultních i síťových.

Akci lékárníků podporuje Koalice soukromých lékařů, v níž jsou organizace praktiků, pediatrů, ambulantních specialistů a zubařů. Podporu jim vyjádřila i Asociace českých a moravských nemocnic. "Naše lékárny fungují, ale naše asociace vyjádřila lékárníkům podporu - nikoli v jejich boji o vyšší marže, ale v protestu vůči způsobu jednání ministra zdravotnictví Davida Ratha se zdravotníky," řekl Stanislav Fiala z kanceláře asociace.

Anketa

Souhlasíte se stávkou lékárníků, kteří si stěžují na postup ministerstva zdravotnictví?
ano
47,6 %
ne
52,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10167 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékárny zůstanou v pondělí zřejmě zavřené

Ministerstvo financí vydá nový cenový výměr, kterým se sníží marže lékáren o tři procenta, a to s účinností od pondělí 2. ledna. Prezident České lékárnické...

Lékárníci rozhodnou o stávce do pátku

Lékárníci odložili rozhodnutí o chystané stávce do pátku. Původně o datumu chtěli rozhodnout již ve středu. Oznámil to Právu v pondělí večer po jednání lékové...

Výběr článků

Načítám