Hlavní obsah

Komunisté slíbí řešení nezaměstnanosti a větší bezpečnost

– PRAHA

Komunisté chtějí v předvolební kampani nabídnout řešení nezaměstnanosti a představit kroky ke zvýšení bezpečnosti občanů a jejich sociálních jistot. Na zasedání ústředního výboru v Nymburku to v sobotu řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. V oblasti zaměstnanosti bude chtít strana prosadit státní cílové programy a růst ekonomiky, a to nejen přílivem zahraničních investic, ale investováním státu, krajů, obcí a tuzemských podnikatelských subjektů.

Článek

"V tom vidím velkou rezervu a zatím to nikdo v programu neměl," řekl Filip. KSČM je podle něj také přesvědčena, že se lidé necítí bezpečně, což ohrožuje stabilitu státu i jeho postavení v Evropě. Filip připomněl poslední mediálně známé korupční kauzy, které zasáhly policejní sbor a armádu. Strana bude podle něj také dlouhodobě usilovat o změnu bezpečnostního systému v Evropě, který by nahradil pakt NATO.

Za největší nebezpečí budoucího vývoje ČR považuje Filip volební program občanských demokratů Modrá šance a případnou velkou koalici ODS a ČSSD. Modrá šance by podle něj vedla k fašizaci společnosti a zániku posledního zbytku sociálního státu.

Předvolební shromáždění KSČM se uskuteční 4. března v pražském kongresovém centru. Programový seminář, který bude prezentací volebních priorit komunistů a konfrontací s volebními programy ostatních stran, bude 8. dubna ve Frýdku-Místku.

Ústřední výbor dnes také schválil volební kandidátky. Jejich lídry jsou ve většině krajů současní poslanci. Věkový průměr kandidátů je 52 let, 89 procent je členy KSČM, 74 procent je mužů, 15 procent je lidí do 39 let a zhruba 13,5 procenta je straších 60 let.

Novou místopředsedkyní KSČM pro regionální a komunální politiku byla zvolena Jana Bystřická. Předsedkyně městské organizace v Plzni vstoupila do komunistické strany v roce 1981. V roce 2002 kandidovala v Plzni do Senátu, vypadla v prvním kole. Členkou plzeňského zastupitelstva je od roku 1989. Vystudovala Střední zdravotnickou školu v Plzni, obor dětská sestra. V roce 1984 v Brně ukončila pomaturitní specializační studium výchovné péče. Třicet let pracovala ve zdravotně-sociální oblasti, v období 1983 až 2000 byla vrchní sestrou v kojeneckém ústavu s dětským domovem v Plzni. Narodila se 29. listopadu 1949, je vdaná a má dvě děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám