Hlavní obsah

ČSSD slibuje nižší daně a vyšší platy

Právo, Novinky, ČTK, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní sociální demokracie na své sobotní programové konferenci slíbila nižší daně a vyšší platy. Do voleb půjde s tím, že chce ulevit nízkopříjmovým skupinám, snížit daně podnikatelům až na 20 procent a průměrný plat v roce 2010 má být 26 500 Kč.

Článek

Volební program ČSSD Jistoty a prosperita slibuje v ekonomické části snížit zdanění lidí i živnostníků. Podle úřadujícího šéfa soc. dem. a vicepremiéra Bohuslava Sobotky se placení daní má také zjednodušit. Snížení zdanění se má v příštím volebním období, kdy by hlavní vládní stranou byla ČSSD, odehrát především prostřednictvím zvýšení slev na dani.

"Sleva na jedno dítě se zvýší z 6000 na 10 000 korun," slibuje ČSSD. Nízkopříjmové rodiny s dětmi mohou počítat s vyšším daňovým bonusem. Podle programu má jít o 50 000 korun, místo stávajících 30 000. "Sleva na dani pro jednotlivce se zvýší ze 7200 na 9000 korun," říká program nejsilnější vládní strany.

ČSSD hodlá také zavést strop pro sociální a zdravotní pojištění, a to na úrovni pětinásobku průměrné mzdy. Vytvořit se má zcela nový, přehledný zákon o dani z příjmů. "Snížíme sazbu daně z příjmů právnických osob až na 20 procent," tvrdí ČSSD.

Zjednodušit se mají daňová přiznání, usnadnit elektronická komunikace s úřady, placení daní má jít na poštách bez poplatku. "Sociální stát stále žije, my ho rozvíjíme. A je to špatná zpráva po impotenty z ODS, kteří neumějí nic jiného, než šaškovat před tímto domem," prohlásil před plným sálem vicepremiér Zdeněk Škromach.

Program vyvedený ve volební oranžové barvě rozdaly delegátům a novinářům na konferenci v pražském Kongresovém centru dívky oblečené do oranžové.

Nezaměstnanost na hranici šesti procent

První kapitola nese název Společnost sociálních jistot. V ní se ČSSD zavazuje snížit nezaměstnanost na hranici šesti procent, a to prostřednictvím vzniku nových pracovních míst, motivováním k práci a zdvojnásobením investic do politiky zaměstnanosti. Průměrná mzda má v příštím volebním období dosáhnout úrovně 26 500 korun hrubého. ČSSD slibuje zvýšit porodné na dvojnásobek. Rodičovský příspěvek má do roku 2010 přesáhnout 10 000 korun. Průměrný důchod má vzrůst za stejnou dobu téměř o čtvrtinu.

V části věnované zdravotnictví ČSSD ujišťuje, že zdravotnictví zůstane veřejnou službou. "Základní síť akutní lůžkové péče budou tvořit neziskové nemocnice," stojí v programu. Příjmy zdravotníků mají růst i nadále rychleji než průměrný plat.

Systém komerčního připojištění na zdravotní péči, který hodlá ČSSD zavést, má pomoci při daňovém zvýhodnění. ČSSD trvá na důsledné kontrole zdravotních pojišťoven.

Třetí pilíř programu nese název Plnohodnotný život na venkově, čtvrtý Vzdělanostní společnost, kterou prezentoval vicepremiér Jiří Havel a ministryně školství Petra Buzková, a pátý Demokratický a právní stát. V něm se ČSSD mj. hodlá intenzivně zaměřit na boj proti korupci.

Paroubka přišli na konferenci podpořit voliči

Asi desítka příznivců ČSSD v sobotu od půl sedmé ráno demonstrovala před vchodem do Kongresového centra v Praze, kde nejsilnější vládní strana jedná o svém volebním programu, podporu Jiřímu Paroubkovi. Jak Právu řekl jeden z premiérových příznivců, který se představil jako Jan Kotmel, akce vznikla spontánně.

"Domluvili jsme se přes kamarádství. Všichni jsme sociálně slabší a nám se prostě spousta věcí z programu, který má tato strana, líbí," uvedl Kotmel, který v rukou držel transparent s nápisem "ČSSD".

Lidé, kteří se před Kongresové centrum sjeli z Prahy a blízkého okolí, chtěli vyjádřit odpor proti možné protiakci příznivců ODS. Náhradní akce ODS za odřeknuté vyvěšení plakátů zesměšňující špičky ČSSD a ministra zdravotnictví Davida Ratha, se však nekonala.

Transparenty příznivců soc. dem. se orientovaly přímo na osobu premiéra. Hlásaly: "Jirko, věříme ti", "Jirko, nedej se", "Ptáci jsou přelétaví". Akce trvala zhruba do půl jedenácté.

ČSSD se pochválila

Svou programovou konferenci zahájili sociální demokraté chválou vlastní práce a kritikou ODS. Premiér Jiří Paroubek i úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka připsali růst hospodářství působení sociální demokracie v této i předchozích vládách. Občanské demokraty naopak Paroubek nepřímo označil za "zemské škůdce". Znovu ostře kritizoval i některá média, která prý straní ODS.

Konference ČSSD projednává program pro červnové sněmovní volby, definitivně schválit by ho měli sociální demokraté v březnu.

Paroubek pokládá po volbách za nejpravděpodobnější menšinovou vládu sociální demokracie. Současně vyloučil spolupráci s KSČM. Sociální demokracie "nikdy neuvažovala, neuvažuje a uvažovat nebude o povolební spolupráci s komunisty na vládní úrovni", prohlásil. Menšinová vláda by se měla podle Paroubka skládat ze dvou třetin sociálnědemokratických ministrů a třetiny nestraníků, spíše odborníků. "Navrhnu skutečně vládu talentů," zdůraznil.

Paroubek však zcela nevyloučil ani jiné povolební varianty. I v minulosti hovořil o možném spojenectví s lidovci nebo o velké koalici ČSSD a ODS. Dodával ale, že ODS velkou koalici dvou nejsilnějších stran předem odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám