Hlavní obsah

Kandidáti ČSSD musí v případě neloajality odejít

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Morální závazek vzdát se poslaneckého mandátu v případě neloajality ke své straně podepisovali v čestném prohlášení spolu s etickým kodexem kandidáti ČSSD na poslance. Týká se to i možnosti, že by budoucí poslanci ze strany vystoupili nebo chtěli změnit poslanecký klub, což jim zapovídá už stranický etický kodex.

Článek

"Porušení tohoto prohlášení znamená i porušení slibů a závazků vůči voličům ČR, z čehož jednoznačně vyplývá povinnost vzdání se poslaneckého mandátu," stojí v textu. Právo nikoho, kdo by se odmítl podepsat, nenašlo, i když podle některých zdrojů měl jeden z pražských poslanců ČSSD tvrdit opak.

Premiér Jiří Paroubek Právu řekl, že kdo s uvedeným textem nesouhlasí, nemusí kandidovat: "Nekandidují za sebe, ale za svoji politickou stranu, která je nominuje. Morálně jsou (kandidáti) vázáni, jinak je vázat nemůžeme."

Možní poslanci soc. dem. se měli pod kodex podepisovat do pátku, kdy kandidátní listiny schvaloval ústřední výkonný výbor. "Když to ještě někdo nepodepsal a řekne, že to podepíše příští týden, nic se nestane," doplnil Paroubek.

Vicepremiér Zdeněk Škromach, který kandiduje jako lídr na Zlínsku, s podpisem neměl žádný problém. "Vždyť podle těchto zásad žiju jako poslanec, takže nemám problém podepsat něco, co už dělám," reagoval pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám