Hlavní obsah

Lékárníci demonstrovali pod Rathovými okny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékárníci z celého Česka splnili svůj slib a dorazili do Prahy. Pod okny pracovny ministra Davida Ratha se ve čtvrtek po poledni shromáždilo kolem 700 lidí a hlasitě dali najevo nesouhlas s politikou a posledními kroky ministra. Rath přitom stávku lékárníků dříve nazval stávkou milionářů. Protest před ministerstvem trval hodinu, skončil ve dvě odpoledne.

Článek

Protestem zahájili lékárníci kampaň, v níž chtějí veřejnosti vysvětlit dopady snížení marže na léky i dalších Rathových rozhodnutí. Hlas lékárníků si ministr nyní nevyslechl. Ve stejnou dobu totiž pořádal tiskovou konferenci ve Sněmovně, která ve čtvrtek projednává zdravotnické normy.

Na demonstraci promluvili například předseda České lékárické komory Lubomír Chudoba, zástupci pedagogů farmaceutických fakult a studentů farmacie.

Rath: Lékárníci chtějí marži až 50 procent

Ministr Rath řekl novinářům, že lékárníci údajně požadovali na jednání se zástupci minsiterstva zvýšení obchodní přirážky na léky z nynějších 29 procent na 50 procent.

Při informování veřejnosti se dopustil Rath komického přeřeknutí, když Českou lékárnickou komoru označil za "českou chudobu", zaměnil tak název komory s příjmením jejího šéfa.

Marže ze 32 na 29 procent snížila od ledna vláda na Rathův návrh. Ministr si od kroku slibuje úspory výdajů na léky. Ročně za ně pojišťovny zaplatí 40 miliard korun. Podle České lékárnické komory pokles marže ohrozí asi čtvrtinu z 2200 lékáren, a to hlavně malé.

Lékárníci nechtějí, aby léky vydávali lékaři

Lékárníci nesouhlasí například také s tím, že by léky měli vydávat přímo lékaři. V pondělí chtějí stávkovat a na tři hodiny zavřít lékárny. Protestní akce chystají i lékaři, zubaři a malé nemocnice. Spolu s lékárníky ustavili krizový štáb.

Komora spočítala, že hrubý výnos lékáren klesne kvůli tříprocentnímu snížení marže průměrně o 11 procent. Provozovna s miliónovým obratem tak měsíčně přijde o 22 700 korun. Průměrná lékárna se vejde do obratu 800 000 až 1,5 miliónu korun. Podle komory mají lékárníci z ceny léků po snížení marže 17,7 procenta.

Rath: je to stávka milionářů

Ministr nazval lékárnickou stávku stávkou milionářů. Podle něj lékárenství patří k nejlepším "byznysům" v zemi, v minulosti i po snížení marže lékáren přibývalo.

Rath má již připraven další návrh na úpravu obchodní přirážky. Zavést by chtěl takzvanou degresivní marži, která klesá s vyšší cenou přípravků. U dražších léků by tedy byla nižší, u levnějších vyšší. Klesající přirážku navrhuje i komora.

Pouhé snižování marže jako jedinou cestu k úsporám lékárníci odmítají. Volají po účelném používání léků. Navrhují mimo jiné zavedení databáze, v níž by lékaři a lékárníci viděli, jaké přípravky nemocný užívá. Mělo by tak odpadnout plýtvání či nevhodné kombinování přípravků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám